Πέμπτη, 05 Απριλίου 2012 20:50

Σαχινίδης σε Νάντια: «Έχουμε πλέον ένα νέο σημαντικό εργαλείο για την πάταξη της φοροδιαφυγής»

Γράφτηκε από την
Σαχινίδης σε Νάντια: «Έχουμε πλέον ένα νέο σημαντικό εργαλείο για την πάταξη της φοροδιαφυγής»

Το παραπάνω κατέστησε σαφές ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης, αναφερόμενος στο πληροφοριακό σύστημα “ELENXIS”, σε απάντηση της ερώτησης που είχε καταθέσει η βουλευτής Μεσσηνίας, κ. Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου, δηλώνοντας την ανάγκη ριζικών τομών και ρήξεων στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να συνδράμει αποτελεσματικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, την πάταξη της διαφθοράς και των παράνομων φαινομένων συνδιαλλαγής.

Συγκεκριμένα, με ερώτησή της προς το Υπουργείο Οικονομικών στις 19/12/11, η κα. Γιαννακοπούλου έθετε υπ’ όψιν του Υπουργού, τις αποκαλύψεις στις οποίες είχε προβεί ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών κ. Σπινέλλης, τονίζοντας ότι η φοροδιαφυγή και η διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό οδηγεί σε τεράστια διαρροή εσόδων για το Δημόσιο.

Στην απάντηση του, ο Υπουργός αναφέρει ότι «το Σ.Δ.Ο.Ε. θα εντείνει τους ελέγχους του, έχοντας προς τούτο ένα επιπλέον σημαντικό εργαλείο, το νέο πληροφοριακό σύστημα “ELENXIS” – το οποίο τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής και αναμένεται και η σταδιακή ένταξή του και στις λοιπές Περιφερειακές Διευθύνσεις, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός τονίζει ότι η εφαρμογή του “ELENXIS” σηματοδοτεί αλλαγή εποχής για το Σ.Δ.Ο.Ε., καθώς πλέον δημιουργείται κλίμα εμπιστοσύνης και συμμόρφωσης στον πολίτη, μέσω της καθιέρωσης διαφανούς συστήματος ηλεκτρονικών φορολογικών ελέγχων, που αναβαθμίζουν και υποστηρίζουν όλες τις ελεγκτικές διαδικασίες, παρέχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα αποτίμησης και αξιολόγησης της απόδοσης όλων των ιεραρχικών βαθμίδων του υπηρετούντος προσωπικού.


NEWSLETTER