Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012 13:33

Επιστολή Πετράκου σε Σαμαρά για τα πυρόπληκτα

Γράφτηκε από την
Επιστολή Πετράκου σε Σαμαρά για τα πυρόπληκτα

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θανάσης Πετράκος έστειλε σήμερα νέα επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία τονίζει την ανάγκη άμεσης πρωθυπουργικής παρέμβασης για το θέμα των δανείων των επιχειρήσεων των πυροπλήκτων νομών, με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και οι τράπεζες εμπαίζουν ουσιαστικά τους δανειολήπτες.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:

«ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς

τον κ. Πρωθυπουργό

Θέμα: Δάνεια επιχειρήσεων πυροπλήκτων περιοχών

 

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κατ’ αρχάς θέλω να σας ευχηθώ γρήγορη αποκατάσταση της υγείας σας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι συμπατριώτες μας, όπως και οι επαγγελματίες όλων των πυρόπληκτων νομών, βρίσκονται στη δίνη του εμπαιγμού του τραπεζικού συστήματος και επικρατεί πλήρης σύγχυση, τρεις μόνο ημέρες πριν την καταληκτική προθεσμία υποβολής των αιτημάτων παράτασης της έναρξης αποπληρωμής από την πλευρά των δανειοληπτών των πυρόπληκτων νομών.

Οι περισσότερες τράπεζες, προφασιζόμενες νομοτεχνικό κενό στη διατύπωση της απόφασης 2/22475/0025 του τότε Υπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη, που υπεγράφη στις 25/4/2012, δεν κάνουν δεκτές τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων δανειοληπτών που προσέρχονται στις τράπεζες για τη ρύθμιση των δύο δόσεων του 2012. Καθημερινά δέχομαι καταγγελίες συμπατριωτών μας, που έλαβαν πυρόπληκτα δάνεια για τις επιχειρήσεις τους.

Οι τράπεζες επιχειρούν τη διάκριση των πυροδανείων σε αυτά που έχουν εξασφάλιση με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και σε αυτά με εμπράγματες εξασφαλίσεις των περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών. Η διάκριση που επιχειρούν οι τράπεζες, είναι και νομικά και πολιτικά έωλη. Διότι, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, με βάση την αρχή της αναλογικότητας, την οποία αποδέχονται όλα τα ελληνικά δικαστήρια, οι τράπεζες δεν έχουν νομικό έρεισμα να προβάλουν τον ισχυρισμό της εξαίρεσης ή της διάκρισης των πυρόπληκτων δανείων.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Επειδή το θέμα είναι μείζον και τα χρονικά περιθώρια πολύ στενά, η προθεσμία ως γνωστόν λήγει στις 29/6/2012, σας ζητώ να κάνετε άμεσα παρέμβαση, ώστε να εξαλειφθούν τα προβλήματα και να δοθεί η δυνατότητα σε όλους χωρίς εξαίρεση τους δανειολήπτες των πυρόπληκτων περιοχών να ρυθμίσουν τις δύο δόσεις των δανείων τους του 2012 για να υπάρξει ανακούφιση των επιχειρήσεων αυτών, οι οποίες στην περίοδο αυτή της έντονης ύφεσης αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είναι αναγκαίο να δοθεί παράταση του χρόνου αποπληρωμής των χρεολυσίων, φυσικά με καταβολή των ενδιάμεσων τόκων, καθώς και να υπάρξει περίοδος χάριτος καταβολής των χρεολυσίων κατά δύο τουλάχιστον χρόνια, μια και αυτή τη στιγμή η ύφεση στην οποία βρίσκεται η χώρα έχει «γονατίσει» κυριολεκτικά όλες τις επιχειρήσεις.

Με εκτίμηση

ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ»


NEWSLETTER