Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 14:19

Α. Χαρίτσης: Η ΝΔ επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τη δημόσια συζήτηση (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Α. Χαρίτσης: Η ΝΔ επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τη δημόσια συζήτηση (Βίντεο)

Για «επιχείρηση αποπροσανατολισμού της δημόσιας συζήτησης από την κυβέρνηση της ΝΔ», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι για τον λόγο αυτό «ανοίγει ζητήματα που έχουν απαντηθεί και έχουν κλείσει». Ειδικότερα, αναφέρθηκε τόσο στο θέμα των μετακλητών υπαλλήλων που άνοιξε χθες, όσο και στο σκάνδαλο της Novartis.

Όσον αφορά την υπόθεση της Novartis, ο κ. Χαρίτσης είπε: «Οι πολιτικές ευθύνες έχουν ήδη αποδοθεί, ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται το πάρτι στο χώρο της υγείας επί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τα δισεκατομμύρια ευρώ που στοίχισε στα δημόσια ταμεία. Ήρθε η ώρα να διαπιστωθούν και οι ποινικές ευθύνες».

«Δεν μπορεί η δικαιοσύνη να αντιμετωπίζεται α λα καρτ και όταν δεν μας αρέσουν οι αποφάσεις της να μιλάμε για "σκευωρία" όπως η ΝΔ», είπε και πρόσθεσε: «Εμείς λέμε όλα στο φως για τη Novartis».

Όσον αφορά στο διορισμό του Μαργαρίτη Σχοινά στην αντιπροεδρία της Κομισιόν ο κ. Χαρίτσης είπε ότι είναι «καλή ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη» να τον ρωτήσει «κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανταλλάξει τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη μη μείωση των συντάξεων», όπως τον κατηγορούσε τότε η ΝΔ. Ο Αλ. Χαρίτσης υπενθύμισε, εξάλλου, ότι ο κ. Σχοινάς είχε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και «κράτησε μια στάση που προώθησε θετικά τα εθνικά συμφέροντα».

Αναφέρθηκε, επίσης, και στις «εσωτερικές αντιπαραθέσεις στη ΝΔ που προκλήθηκαν από την επιλογή αυτή λόγω της μη επιλογής του Αντ. Σαμαρά», κάνοντας τη σύνδεση με τα όσα επιχείρησε να καταθέσει ο τελευταίος χθες και επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή του περί «κινήσεων αποπροσανατολισμού».

Για το θέμα των μετακλητών υπαλλήλων, ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε ότι η όλη συζήτηση περιβάλλεται από «ακραίο λαϊκισμό» και υπογράμμισε ότι «η δημόσια συζήτηση πρέπει να γίνεται με στοιχεία». Στη βάση αυτή, υπενθύμισε ότι «ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησε ήδη από το 2015 σε πλήρη καταγραφή των μετακλητών υπαλλήλων, ενώ για πρώτη φορά τους ενέταξε στο ενιαίο μισθολόγιο, και έτσι έγινε η πλήρης καταγραφή και του κόστους τους».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στην πραγματικότητα είναι αυτοί που τώρα αυξάνουν τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, με το νομοσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος που πέρασαν».

Όπως είπε, με το νομοσχέδιο αυτό «δημιουργήθηκαν εκατοντάδες θέσεις μετακλητών υπαλλήλων στο Μαξίμου, το πρωθυπουργικό γραφείο και τις υπηρεσίες που συνδέονται με αυτό, ενώ παράλληλα καταργούνται οι διαβαθμίσεις στις αμοιβές τους στη βάση των τυπικών προσόντων».

Σχετικά με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «παραποιούν την πραγματικότητα», αφού «περιλαμβάνουν και όλους τους μόνιμους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, που δεν διορίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πολύ παλιότερα, ενώ περιλαμβάνουν ως προς τις αμοιβές, και αυτές των αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων».

Όσον αφορά τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, επανέλαβε πως «μέσα σε τέσσερις ημέρες η ΝΔ απεμπόλησε τη δυνατότητα που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των πλεονασμάτων κατά 1%», αναφερόμενος στο «μαξιλάρι» του καταπιστευτικού λογαριασμού. «Δημιουργείται έτσι ανοιχτή πληγή στην οικονομία, καθώς δεν θα υλοποιηθούν σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

 


NEWSLETTER