Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 19:24

Ερώτηση Χαρίτση για δίκτυα Φιλιατρινού φράγματος

Γράφτηκε από την

 

Ερώτηση στη Βουλή για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αξιοποίηση του Φιλιατρινού φράγματος, λόγω μη ολοκλήρωσης της κατασκευής των συνοδών αρδευτικών δικτύων, κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Ο κ. Χαρίτσης σημειώνει ότι “το φράγμα συμπληρώνει φέτος 13 χρόνια από το 2006 που εκπονήθηκε η πρώτη αναγνωριστική μελέτη. Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 35,3 εκ. ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017, χωρίς όμως να έχει προβλεφθεί η κατασκευή των απαραίτητων δικτύων διοχέτευσης του νερού για την άρδευση των αγροτεμαχίων.

Τον Ιούλιο του 2019 η κατασκευή των αρδευτικών δικτύων εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 45,8 εκ. ευρώ. Εκτοτε, η τύχη του έργου αγνοείται. Παρότι έχουν παρέλθει πλέον των έξι μηνών, η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην πορεία ολοκλήρωσης του έργου. Και όλα αυτά ενώ οι προθεσμίες που θέτουν οι κανονισμοί του ΕΣΠΑ 2014-2020 «τρέχουν», καθώς το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2023 το αργότερο”.

Στην ερώτησή του ο Αλ. Χαρίτσης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζητεί να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται, προκειμένου το έργο να παραδοθεί έγκαιρα.

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για “ένα έργο - ανάσα για τους αγρότες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, το οποίο θα προσφέρει λύση στο πρόβλημα της ανομβρίας, αφού με την ολοκλήρωση και λειτουργία του θα αρδεύει συνολικά 34.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων”.