Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 15:27

Ερώτηση Μαντά: Στήριξη της διά βίου εκπαίδευσης των ΑμεΑ

Γράφτηκε από την

 

Στήριξη της διά βίου εκπαίδευσης των ΑμεΑ ζητούν με κοινοβουλευτική ερώτησή τους 13 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μετά από σχετική πρωτοβουλία του Μεσσήνιου Περικλή Μαντά.

Οπως επισημαίνεται στην ερώτηση:

«Στη χώρα μας λειτουργούν εκπαιδευτικές δομές ΑμεΑ σε πρωτοβάθμιο επίπεδο (Ειδικά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) και δευτεροβάθμιο επίπεδο (ΕΕΕΕΚ και ΕΕΛ), μέχρι την ηλικία των 20-22 ετών. Δεδομένου όμως ότι οι μαθητές των ΕΕΕΕΚ είναι στην πλειονότητά τους άτομα με σοβαρές αναπηρίες και βαριά νοητική υστέρηση, όταν αποφοιτούν από τα ΕΕΕΕΚ επιστρέφουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον και αποκόπτονται από οποιαδήποτε περαιτέρω πρόσβαση σε εκπαίδευση, επαγγελματική φροντίδα ή κατάρτιση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην συνεχίζεται η εκμάθηση δεξιοτήτων, να σταματά η προετοιμασία τους για αυτόνομη διαβίωση, να χάνονται σταδιακά όσα κατακτήθηκαν κατά την διάρκεια των σπουδών τους και να επιβαρύνεται σε σημαντικό βαθμό η ψυχολογική και σωματική τους κατάσταση. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις το οικογενειακό περιβάλλον αδυνατεί να παρέχει επαρκή φροντίδα, λόγω σοβαρών προβλημάτων που και αυτό αντιμετωπίζει».

Στη συνέχεια οι βουλευτές αναφέρονται στο αίτημα 36 Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών ΕΕΕΕΚ:

«Για τους λόγους αυτούς, 36 Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών ΕΕΕΕΚ σε όλη τη χώρα έχουν κινητοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα μετα-γυμνασιακή δομή διά βίου εκπαίδευσης, εργασίας και φροντίδας, η οποία να αποτελεί συνέχεια των ΕΕΕΕΚ και να περιλαμβάνει διδασκαλία βασικών μαθημάτων, καθώς και ποικίλες δραστηριότητες εργασιοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, ψυχοκινητικής αγωγής, ιπποθεραπείας, κλπ».

Οι βουλευτές ρωτούν την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση:

1. Ποιες πολιτικές προτίθεστε να εφαρμόσετε προκειμένου να βελτιωθεί η κοινωνική και παραγωγική ενσωμάτωση των ΑμεΑ στο κοινωνικό σύνολο;

2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου σας για τη διά βίου εκπαίδευση, φροντίδα και εργασία των αποφοίτων των ΕΕΕΕΚ;

3. Εντάσσεται στα σχέδιά σας η δημιουργία μιας νέας μετα-γυμνασιακής δομής, όπως περιγράφεται ανωτέρω;

Τη επερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, Ιωαννίνων

Γεώργιος Αμυράς, Ημαθίας Αναστάσιος Μπαρτζώκας, Εβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Φθιώτιδας Θεμιστοκλής Χειμάρας, Μαγνησίας Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, Πιερίας Ξενοφών Μπαραλιάκος, Κορινθίας Μαρία Ελένη Σούκουλη-Βιλιάλη, Ξάνθης Σπυρίδων Τσιλιγγίρης, Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς, Πέλλας Βασίλειος Βασιλειάδης και Τρικάλων Αθανάσιος Λιούτας.