Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 18:54

Αραχωβίτης για δάνεια αγροτών

Αραχωβίτης για δάνεια αγροτών

 

"Οι αγρότες που δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους λόγω καιρικών συνθηκών ή χαμηλής τιμής του προϊόντος, δεν είναι μπαταχτσήδες".

Αυτό τόνισε προχθές ο βουλευτής Λακωνίας και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο κ. Αραχωβίτης μεταξύ άλλων ανέφερε: "Δύο κατηγορίες δανείων που πρέπει να μελετήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή, είναι η κατηγορία των δανείων σε συνεταιρισμούς και η κατηγορία των δανείων σε αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς. Οταν μιλάμε για αγρότες, προφανώς καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν μιλάμε για ανθρώπους που μπορούν να χαρακτηριστούν “μπαταχτσήδες” σε καμία περίπτωση, αλλά για ανθρώπους που δεν μπόρεσαν, είτε λόγω φυσικών καταστροφών είτε λόγω μείωσης των τιμών των προϊόντων τους, να εξυπηρετήσουν αυτά τα δάνεια. Το σχέδιο «Ηρακλής» δεν φαίνεται να λαμβάνει κάποια ιδιαίτερη μέριμνα για αυτές τις περιπτώσεις δανείων, τόσο για τους συνεταιρισμούς, όπου το θέμα της περιουσίας είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα, όσο και για τους αγρότες, όπου μιλάμε για παραγωγική γη και μπαίνουν ζητήματα ακόμη και διατροφικής ασφάλειας της χώρας. Μετά το κενό που άφησε η Αγροτική Τράπεζα στη χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα, η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι ακόμα δυσχερέστερη".