Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 16:20

Τυπική απάντηση σε ερώτηση Λαμπρόπουλου για ελιές

Γράφτηκε από την

 

Οι τιμές των επιτραπέζιων ελιών διαμορφώνονται ελεύθερα στην αγορά με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, τους κανόνες ανταγωνισμού και την ποιοτική κατηγορία τους”. Με τα λόγια αυτά απάντησε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή σε ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου.

Για τη δυνατότητα κρατικής παρέμβασης η κ. Αραμπατζή είπε: “Οι επιτραπέζιες ελιές υπάγονται στο καθεστώς της κοινής οργάνωσης των γεωργικών αγορών [Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Συμβουλίου]. Συνεπώς τα διάφορα μέτρα για τη στήριξή τους αποφασίζονται από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν είναι επιτρεπτή η λήψη εθνικών παρεμβατικών μέτρων”.

Για την κυβερνητική πολιτική η κ. Αραμπατζή μεταξύ άλλων δήλωσε: “Σημειώνεται ωστόσο ότι για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των ελαιοπαραγωγών ισχύει ό,τι και για τους υπόλοιπους παραγωγούς του πρωτογενούς αγροτικού τομέα, ήτοι η δυνατότητα δημιουργίας με ιδία πρωτοβουλία ισχυρών οργανώσεων παραγωγών, μέσω των οποίων πραγματοποιείται, μεταξύ άλλων, συλλογικά η διαπραγμάτευση των τιμών των προϊόντων. Προς αυτήν την κατεύθυνση σαφώς συμβάλλει και η δημιουργία συνεταιρισμών. Εξ αυτού προκύπτει και η ιδιαίτερη σημασία που δίνει η κυβέρνησή μας για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των ελαιοπαραγωγών αφ’ ενός με τη δημιουργία ισχυρών οργανώσεων παραγωγών, μέσω των οποίων πραγματοποιείται, μεταξύ άλλων, συλλογικά η διαπραγμάτευση των τιμών των προϊόντων, αφ’ ετέρου δε με την ενίσχυση των αγροτικών συνεταιρισμών”.