Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 14:57

Σε διαβούλευση η ΜΠΕ Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από τον
Σε διαβούλευση η ΜΠΕ Καλαμάτα - Ριζόμυλος

 

Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί σε διαβούλευση και θα κατατεθεί προς γνωμοδότηση στα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης, καθώς και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του τμήματος Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

Αυτό ενημέρωσαν τον βουλευτή Περικλή Μαντά στελέχη του υπουργείου Υποδομών και εκτός απροόπτου η αποστολή της ΜΠΕ ανοίγει τον δρόμο για την ανάδειξη αναδόχου στα τέλη του τρέχοντος έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2021.

Αντιθέτως και σύμφωνα με τον κ. Μαντά, αν και είναι ώριμο μελετητικά δεν υπάρχει κινητικότητα για το Καλό Νερό - Τσακώνα, καθώς το υπουργείο Υποδομών θα προχωρήσει τις διαδικασίες μετά την ολοκλήρωση του "σίριαλ" για το Πάτρα - Πύργος.

Σύμφωνα τέλος με πληροφορίες της "Ε" η χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό και δεν είναι λίγα τα υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων που αισιοδοξούν ότι ο σχετικός διαγωνισμός ενδέχεται να προκηρυχθεί και εντός του 2020. Σε κάθε περίπτωση το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα παραχωρηθεί ξεχωριστά από τα υπόλοιπα, καθώς υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αναβάθμισή του.

 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ - ΠΥΛΟΣ - ΜΕΘΩΝΗ

Για να ξεκινήσει η κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη εντός του 2021 θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν θετικά, το συντομότερο δυνατό, τόσο τα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Κυρίως όμως θα πρέπει να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα που δεν βλέπει με καλό μάτι τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, καθώς τάσσεται υπέρ της παραλιακής χάραξης. Υπενθυμίζουμε όμως ότι ο κ. Νίκας έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν θα θέσει εμπόδια στα κυβερνητικά σχέδια. Μένει να δούμε αν θα αλλάξει γνώμη για την παραλιακή χάραξη όταν θα έχει στα χέρια του τη ΜΠΕ για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος ή αν θα αφήσει ελεύθερη την παράταξή του να γνωμοδοτήσει για το έργο εκφράζοντας ο ίδιος επιφυλάξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Νίκας δεν ψηφίζει στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και ότι αρκούν οι ψήφοι της αντιπολίτευσης για να φύγει η ΜΠΕ με θετική γνωμοδότηση από το Σώμα.

Θετικά αναμένεται να γνωμοδοτήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, αφού τόσο ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος όσο και ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Τσώνης δεν έχουν ουσιαστικές αντιρρήσεις για την πρόταση βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου.

Αντιθέτως κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσουν οι δέκα παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, αν και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος εμφανίζεται να έχει βάλει νερό στο κρασί του και να μην απορρίπτει την προοπτική βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

Καθοριστική σημασία στη γνωμοδότηση των συμβούλων αναμένεται να διαδραματίσουν οι απόψεις των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Υποδομών, που θα ξεκαθαρίσουν πως η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο χρηματοδότησης της παραλιακής χάραξης. Αντιθέτως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εγγυάται τη χρηματοδότηση του έργου βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου με δάνεια από την τραπεζική αγορά.

Σύμφωνα λοιπόν με όλες τις ενδείξεις ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ μέσω τραπεζικού δανεισμού του αναδόχου και με συμμετοχή του Δημοσίου.

Για τον δρόμο Καλό Νερό - Τσακώνα μάλλον θα επιλεχθεί η μέθοδος που επιλέχθηκε και για το Πάτρα - Πύργος με παραχώρηση στον "Μορέα", διόδια και παράταση της σύμβασης για τον αυτοκινητόδρομο Α7.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΡΙΚΛΗ ΜΑΝΤΑ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του βουλευτή Περικλή Μαντά: "Με δεδομένη την έντονη ανησυχία των πολιτών αλλά και την παρέλευση αρκετά μεγάλου χρονικού διαστήματος από τις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς ζήτησε ενημέρωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των οδικών έργων της περιοχής της Μεσσηνίας.

Ετσι λοιπόν όσον αφορά την κατασκευή με Σ.Δ.Ι.Τ. του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, τις επόμενες ημέρες θα δοθεί σε διαβούλευση και θα κατατεθεί προς γνωμοδότηση στα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης, καθώς και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του τμήματος Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Με το πέρας της διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί και το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, το οποίο επιπλέον περιλαμβάνει την επιλογή των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του έργου, όπως και για τη συνολική περιβαλλοντική αδειοδότησή του. Στο δεύτερο και κρίσιμο στάδιο που θα ακολουθήσει αμέσως μετά, περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο οι διαδικασίες επιλογής του τελικού αναδόχου, όπως και η ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης, ώστε να ξεκινήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η κατασκευή του οδικού άξονα.

Οσον αφορά τον εξίσου σημαντικό οδικό άξονα Τσακώνα - Καλό Νερό, ο οποίος ποτέ δεν έπαψε να βρίσκεται στις κυβερνητικές προτεραιότητες, πρόκειται για ένα έργο πλήρες και ώριμο μελετητικά, το οποίο θα προσφέρει σημαντική ανάπτυξη στη Δυτική Μεσσηνία. Για το έργο αυτό και ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την κατασκευή του, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έπειτα από την οριστική έγκριση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον οδικό άξονα Πάτρα - Πύργος".

Θ.Λ.


NEWSLETTER