Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020 18:34

Αμεσες παρεμβάσεις για την οικονομία ζητεί ο Χαρίτσης

Γράφτηκε από την
Αμεσες παρεμβάσεις για την οικονομία ζητεί ο Χαρίτσης

“Αμεσες και εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις”, στο μέτωπο της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, ζήτησε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, στην εκπομπή “Ακραία Φαινόμενα”.

Ο Αλ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι “αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι να χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας και να δούμε λουκέτα στις επιχειρήσεις”, καλώντας “για ριζοσπαστικά μέτρα και γενναία ένεση ρευστότητας στην αγορά, ώστε να σταθούν στα πόδια τους επιχειρήσεις και εργαζόμενοι”.
Παρατήρησε ότι “έχουμε τις δημιοσιονομικές δυνατότητες για δομικές παρεμβάσεις”, αναφερόμενος στη μη ισχύ των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, τη μη εγγραφή των δαπανών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στον προϋπολογισμό, καθώς και “στο μαξιλάρι ασφαλείας των 35 δισ. ευρώ που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και μας δίνει μία δημοσιονομική ισορροπία που δεν είχε ποτέ η χώρα μας”.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε ότι “την ώρα που η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία προβαίνουν σε γενναίες παρεμβάσεις άνω του 20% του ΑΕΠ, την ώρα που η Γερμανία, ενώ κλείνει τα μάτια για τις άλλες χώρες, στο εσωτερικό της δίνει άνω του 50% του ΑΕΠ, τα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αγγίζουν μόλις το 3,5% του ΑΕΠ”. Κι εκτίμησε πως “οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης ήρθαν για να μείνουν και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με μέτρα-ασπιρίνες”.
Για το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας, ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε “καθυστερημένη και κατώτερη των περιστάσεων την πρόταση της κυβέρνησης για την ένταξη των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας”, επισημαίνοντας: “Κάτι που εξαρχής είχαμε ζητήσει, καθώς τα νοσοκομεία δεν μπορούν να αντέξουν αυτό το φορτίο. Πρέπει να αξιοποιηθούν οι 125 Τοπικές Μονάδες Υγείας που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”.
Εθιξε εμφατικά την κρισιμότητα “των μέσων ατομικής προστασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που βλέπουμε να μετρά πολλά θύματα σε άλλες χώρες. Οι ομοσπονδίες των γιατρών και νοσηλευτών σε ανακοινώσεις τους εκφράζουν την αγωνία τους για τις ελλείψεις”.
Σχετικά με τις προσλήψεις στον τομέα της υγείας, τόνισε πως “δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει δώσει πλήρη εικόνα ούτε για την πορεία των 2.000 προσλήψεων”, τις οποίες χαρακτήρισε ανεπαρκείς, και ζήτησε να “ξεπαγώσει η διαδικασία για τις 4.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που είχαν προκηρυχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τους πρώτους μήνες του 2019 και ακόμη εκκρεμούν”. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι “το 2015-2019 έγιναν συνολικά 19.500 προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού υγειονομικού προσωπικού. Ηταν ο ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε να επαναφέρει τον κανόνα 1 προς 1 για τις προσλήψεις στην υγεία”.
Τέλος, ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε πως “η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει επιδείξει αίσθημα υπευθυνότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης, ίσως περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες. Είναι υψίστης σημασίας η συλλογική ευθύνη που εκφράζεται από τη συντεταγμένη πολιτεία. Είμαστε μια ανοικτή, δημοκρατική κοινωνία και δεν μπορούμε να επιβάλουμε μόνο περιορισμούς”.


NEWSLETTER