Πέμπτη, 14 Μαϊος 2020 19:20

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τη δακοκτονία

Γράφτηκε από την

“Απαράδεκτες καθυστερήσεις και υποχρηματοδότηση στη δακοκτονία”, επισημαίνουν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ”, εκτιμώντας πως βρίσκεται σε κίνδυνο η ελαιοπαραγωγή, σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην ερώτηση που υπογράφουν και οι βουλευτές Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης και Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης (και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος), σημειώνεται ότι “την ώρα που η τιμή και η ζήτηση του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς βρίσκονται στο κατώτερο σημείο των τελευταίων ετών, η κυβέρνηση καθυστερεί τη διαδικασία της δακοκτονίας. Βρισκόμαστε ήδη στο μήνα Μάιο και ενώ πέρυσι οι σχετικές αποφάσεις που πάρθηκαν τους πρώτους δύο μήνες του 2019, επέτρεψαν την έγκαιρη έναρξη του προγράμματος, φέτος οι καθυστερήσεις είναι ήδη εμφανείς. Την ώρα αυτή, που αυξημένοι πόροι και ανθρώπινο δυναμικό, εργατοτεχνικό και επιστημονικό, και υλικά θα έπρεπε να είναι έτοιμα, η φετινή ολιγωρία βάζει σε κίνδυνο την παραγωγή και καθιστά αμφίβολη τη βιωσιμότητα των ελαιοπαραγωγών και αγροτών”.
Με την ερώτησή τους οι 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν “να αυξηθεί το ποσό της χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2020 και ο αριθμός των γεωπόνων δακοκτονίας, καθώς και την έγκαιρη διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού και κατάλληλων μέσων και υλικών που απαιτούνται για το πρόγραμμα”.
Ρωτούν χαρακτηριστικά τον καθένα από τους αρμόδιους υπουργούς: “1. Σκοπεύει, έστω και τώρα, αναγνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, να αυξήσει το ποσό της χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2020 και να στηρίξει τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, όπως η Πελοπόννησος; 2. Σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των γεωπόνων δακοκτονίας; 3. Θα προσληφθεί και θα απασχοληθεί άμεσα το ανθρώπινο δυναμικό, χωρίς καθυστερήσεις, που θα θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχή εκτέλεση του προγράμματος; 4. Εχουν εξασφαλιστεί τα επαρκή και κατάλληλα μέσα και υλικά που απαιτούνται για το πρόγραμμα; 5. Πότε προγραμματίζετε/εκτιμάτε να αρχίσει ο πρώτος ψεκασμός ανά Π.Ε;”.