Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020 22:38

Ερώτηση Λαμπρόπουλου για δακοκτονία

Γράφτηκε από την

Ερώτηση για τη δακοκτονία κατέθεσε χθες ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, ενώ νωρίτερα είχε μιλήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά τις "Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και διαδηλώσεις".

Στην ερώτηση για τη δακοκτονία ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρει: “Οπως είναι γνωστό το πρόγραμμα δακοκτονίας για την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας εφαρμόζεται για 11.000.000 ελαιόδενδρα, στα οποία θα πραγματοποιηθούν 3 έως 4 ψεκασμοί. Σύμφωνα δε με το υφιστάμενο πλαίσιο, τα γεωργικά φάρμακα για την καταπολέμηση του δάκου (εντομοκτόνα και ελκυστικές ουσίες), χορηγούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μέχρι τώρα στις αποθήκες φαρμάκων της Π.Ε. Μεσσηνίας υπάρχουν διαθέσιμα σκευάσματα από την περσινή περίοδο, τα οποία επαρκούν για την εκτέλεση του πρώτου γενικού ψεκασμού και σχεδόν μισού ακόμα.

Επειδή ο δάκος πολλαπλασιάζεται και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, τα μέτρα πρόληψης και η έγκαιρη εφαρμογή τους μπορούν να αποτρέψουν τις καταστροφικές συνέπειες στην ελαιοπαραγωγή, ερωτάται ο κ. υπουργός: Εχει γίνει ο κεντρικός διαγωνισμός από το υπουργείο για την προμήθεια των γεωργικών φαρμάκων; Θα διατεθούν αυτά έγκαιρα στις υπηρεσιακές δομές των ελαιοκομικών Περιφερειών της χώρας, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα;”.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Μιλώντας στη Βουλή για τις διαδηλώσεις ο κ. Λαμπρόπουλος είπε μεταξύ άλλων: “Τι κάνει σήμερα η κυβέρνηση; Κάνει αυτό που είχε δεσμευθεί και υποσχεθεί στον ελληνικό λαό, ότι θα μπει μια τάξη στις διαδηλώσεις. Τι κάνει; Βάζει κάποιους κανόνες. Καταρχήν, είναι σεβαστά τα δικαιώματα των εργαζομένων και όλων όσοι θέλουν να εκφράσουν τα αιτήματά τους. Δεν πρόκειται και ποτέ κανένας να τους απαγορεύσει να τα εκφράσουν. Δεν έπρεπε όμως να μπουν κανόνες; Πρέπει να μείνουν τα πράγματα ως έχουν; Είναι δυνατόν 50, 100, 200, 300 και 500 συγκεντρωμένοι να κλείνουν τους δρόμους, να παραλύουν την Αθήνα και βέβαια να σπεύδει και η Αστυνομία πολλές φορές και να κλείνει τους δρόμους πριν καν συγκεντρωθούν αυτοί που έχουν εκφράσει να συγκεντρωθούν; Πρόσφατα είχε προαναγγελθεί στα Προπύλαια στις 11 η ώρα και 11 ακριβώς ήμουν στη Βουλιαγμένης και έκλεισε ο δρόμος, πηγαίνω στη Ρηγίλλης κλειστός και εκεί ο δρόμος, πηγαίνω στο Χίλτον κλειστός και εκεί ο δρόμος”.