Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 15:27

Χρυσομάλλης για ιδιωτική εκπαίδευση: “Απέναντι στην ιδεοληψία σας αντιτάσσουμε την αριστεία”

Γράφτηκε από την

“Απέναντι στην ιδεοληψία σας για την ιδιωτική εκπαίδευση, αντιτάσσουμε την αριστεία”, επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Μίλτος Χρυσομάλλης, στην παρέμβασή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Παρατήρησε ότι “η κατά το δοκούν ερμηνεία του Συντάγματος -από εσάς, μάλιστα, που λέγατε ότι θα ήσασταν και κάθε λέξη του Συντάγματος, μην το ξεχνάμε- και η επιλεκτική αναφορά στη δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της, είναι από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά σας, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ”.

Αφού ανέφερε ότι το Σύνταγμα στην παράγραφο 8 του άρθρου 16 ορίζει ρητά τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών σχολείων, σημείωσε: “Αυτό για εμάς στη Ν.Δ. σημαίνει ελευθερία στην ίδρυση ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, που θα εντάσσονται μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, θα απονείμουν ισότιμους τίτλους σπουδών, ακολουθώντας το πρόγραμμα σπουδών των δημοσίων σχολείων. Παράλληλα, όμως, θα λειτουργούν με τους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας, θα έχουν την ελευθερία να διαμορφώνουν επιπλέον δράσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, θα έχουν την ελευθερία να διαμορφώνουν τη λειτουργία τους σύμφωνα με τις γενικές εποπτικές αρχές που επιβάλλει το υπουργείο Παιδείας, αλλά χωρίς οι αρχές αυτές να καταλήγουν σε ασφυκτικό έλεγχο που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη της ιδιωτικής εκπαίδευσης”.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων, ο Μ. Χρυσομάλλης παρατήρησε ότι “είναι γνωστή η δυσανεξία του ΣΥΡΙΖΑ στην έννοια της αξιολόγησης και η ιδεοληπτική ροπή του τα τελευταία 4,5 χρόνια σε συστήματα αυτοαξιολόγησης και αυτοαναγνώρισης της αξίας και των ικανοτήτων των εκπαιδευτικών. Λες και η αξιακή ικανότητα είναι θέμα προσωπικής άποψης του αξιολογούμενου και όχι η απόδοση της αξίας που του αναλογεί ακριβώς γιατί αποδεδειγμένα έχει πετύχει στο χώρο του! Η ιδιωτική εκπαίδευση είναι κεκτημένο της φιλελεύθερης κοινωνίας μας. Προσφέρει ένα δημόσιο αγαθό κάτω από την εποπτεία του κράτους, αλλά δεν παύει να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες και τη λογική της αγοράς. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι αυτή η λειτουργία της είναι που την κάνει ανταγωνιστική και θελκτική απέναντι στους γονείς που αναζητούν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Αυτό το πλεονέκτημα εμείς δεν θα το ανακόψουμε. Αντίθετα, θα το αφήσουμε να αναπτυχθεί”.

Ζήτησε, επίσης, από την υπουργό Παιδείας να χορηγούνται δωρεάν σχολικά βιβλία και στα παιδιά που φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία, μια πράξη ηθικής και δικαιοσύνης απέναντι στους φορολογούμενους γονείς τους. Παράλληλα, τόνισε ότι “η προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να ιδρύσει περισσότερα πειραματικά και πρότυπα σχολεία, θα οδηγήσει σε ένα ισχυρό, παράλληλο με τα ιδιωτικά σχολεία, πόλο για τα παιδιά μας, που θα συνεχίσει να προάγει την αριστεία που τόσο μισεί η Αριστερά”.