Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2020 12:37

Διαγραφή προστίμων για ΜΥΦ ζητεί ο Μαντάς

Γράφτηκε από την
Διαγραφή προστίμων για ΜΥΦ ζητεί ο Μαντάς

Τη διαγραφή των προστίμων που επιβλήθηκαν λόγω εκπρόθεσμης υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών (ΜΥΦ) για το έτος 2014, ζητεί ο βουλευτής Περικλής Μαντάς, με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του κ. Μαντά: "Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την επικράτεια και έχει ανακύψει διότι λόγω μηχανογραφικών προβλημάτων, η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων που για πρώτη φορά αφορούσε το έτος 2014 και είχε προθεσμία τις 20/1/2016, παρατάθηκε σιωπηρά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι τις 25/1/2016. Αυτή η παράταση όμως με ευθύνη της τότε κυβέρνησης δεν νομοθετήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να βεβαιώνονται μέχρι σήμερα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ΜΥΦ έτους 2014 σε χιλιάδες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι οι συγκεντρωτικές καταστάσεις υποβλήθηκαν μέχρι τις 25/1/2016 και σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της τότε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ότι θα λυθεί το πρόβλημα. Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, «η βεβαίωση αυτών των προστίμων αποτελεί κατάφωρη αδικία για μια πληθώρα επιχειρήσεων, οι οποίες αν και συμμορφώθηκαν προς τις τότε κυβερνητικές υποδείξεις και παρότι οι δυσλειτουργίες του συστήματος σε καμία περίπτωση δεν ήταν δική τους ευθύνη, καλούνται σήμερα να πληρώσουν πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής, σε ιδιαίτερα επιβαρυμένες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού».
Κλείνοντας την ερώτησή του ο κ. Μαντάς ζητά να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε αφενός να σταματήσει η επιβολή προστίμων για τον παραπάνω λόγο, αλλά και αφετέρου να υπάρξει μέριμνα ώστε όσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί να διαγραφούν, ενώ όσα έχουν ήδη εξοφληθεί, είτε να επιστραφούν, είτε να συμψηφιστούν με άλλες οφειλές που τυχόν υφίστανται".

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER