Δευτέρα, 05 Απριλίου 2021 17:40

«Η Φιλοζωία, καθημερινή στάση ζωής και πολιτισμού»

Γράφτηκε από την
«Η Φιλοζωία, καθημερινή στάση ζωής και πολιτισμού»

Της Νάντιας Γιαννακοπούλου, Βουλευτού Β2 Δυτικού Τομέα Κινήματος Αλλαγής

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της φροντίδας των αδεσπότων ζώων που τιμούμε την 4η Απριλίου 2021 δεν ξεχνάμε ότι εκατομμύρια αδέσποτα ζώα, έμβια και συναισθανόμενα όντα, σε όλο τον κόσμο δεν ζουν σε συνθήκες που αξίζουν στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου. Αναζητούν καταφύγιο και προστασία από το κρύο και τη βροχή, ψάχνουν για τροφή μέσα σε κάδους απορριμμάτων ή περιμένουν σε κάποια είσοδο. Όλα αυτά τα ζώα, προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα μη φιλικό περιβάλλον.

Είναι αναγκαίο όμως να διευκρινίσουμε

Γιατί όπως σημείωνε ο Καμύ «ονομάζοντας λάθος τα πράγματα συνεισφέρει στη δυστυχία του κόσμου».

Τα ζώα λοιπόν, που ονομάζουμε «αδέσποτα» (ειδικά τα ζώα συντροφιάς) δεν γεννιούνται «δεσποζόμενα».

Έχουν υιοθετηθεί η αγοραστεί από κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι τα αφήνουν να γεννήσουν για να εγκαταλείψουν στη συνέχεια τα ανεπιθύμητα και να καταλήξουν αδέσποτα.

Ως Κίνημα Αλλαγής είμαστε περήφανοι γιατί το ΠΑΣΟΚ το 2003 (ν. 3170/2003) εισηγήθηκε τον πρώτο νόμο για τη προστασία των ζώων συντροφιάς και την μείωση του πληθυσμού των αδεσπότων ζώων με μέτρα σεβασμού της ύπαρξής τους ως συναισθανόμενα όντα που ζουν κοντά στον άνθρωπο, καταργώντας την ευθανασία ως μετρό μείωσης του αριθμού τους.

Στη συνέχεια το 2011 εισηγήθηκε στη Βουλή τον ισχύοντα ν. 4039/2012 που αποτελεί πρωτοποριακό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς, υλοποιώντας την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς με τον καλύτερο τρόπο και παρά την ελλιπή εφαρμογή του, τοποθετεί τη Χώρα μας στις Ευρωπαϊκές χώρες με θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει υψηλό επίπεδο προστασίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Ενδεικτικά

Δημιουργήθηκε αξιόπιστη κεντρική ηλεκτρονική βάση δεδομένων καταγραφής των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων με τους ιδιοκτήτες τους που διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα και κατ επέκταση την όσο το δυνατόν προστασία των ζώων.

Ποινικοποιήθηκε η παράνομη διακίνηση ζώων συντροφιάς με καθυστέρηση 9 χρόνων, σε εφαρμογή των Ευρωπαϊκών κανονισμών.

Αυστηροποιήθηκαν οι ποινές κακοποίησης, εγκατάλειψης

Συμπληρώθηκε, βελτιώθηκε, εκσυγχρονίστηκε και επικαιροποιήθηκε η υφιστάμενη διαδικασία για τα αδέσποτα ζώα, αφού αναγνωρίστηκε με σαφήνεια, βάση και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης N2017/1992, άλλα και των κατευθυντηρίων Αρχών του Παγκόσμιου οργανισμού για την υγεία των ζώων, ότι η φροντίδα πρέπει να ασκείται, κατά κύριο λόγο, από τους δημοσίους φορείς με την εποπτεία των Υπηρεσιών τους, ώστε να είναι συστηματική και όχι περιστασιακή όπως μνημονεύεται και στην Γνωμοδότηση ΝΣΚ 200/2018)

Και ως αντιπολίτευση έχουμε φέρει στο πλαισίου του κοινοβουλευτικού ελέγχου τα ζητήματα προστασίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο επίκεντρο

Επι παραδείγματι.

Χρηματοδότηση των δήμων για την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων, απολύτως αναγκαίων νόμιμων χώρων όπως επιτάσσει η νομοθεσία εθνική και κοινοτική για την προστασία των ζώων, για την προσωρινή διαμονή με σκοπό την περίθαλψη τους.

Την διευκόλυνση ίδρυσης καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους Δήμους μέσω της παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων.

Την μη θέσπιση εφαρμοστικών μέτρων των ευρωπαϊκών κανονισμών για την διακίνηση ζώων συντροφιάς, η οποία σύμφωνα και με την ΕΕ αποτελεί πηγή εύκολου κέρδους με χαμηλό κίνδυνο για τα εγκληματικά δίκτυα.

Ένα θεσμικό πλαίσιο πρωτοποριακό το οποίο και χρήζει βελτίωσης, η οποία και πρέπει να συνάδει με α) την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς που κυρώθηκε με τον ν. 2017/1992 (Α΄32) η οποία αποτελεί τον οδηγό όλων των Ευρωπαϊκών νομοθεσιών για την ευζωία των ζώων συντροφιάς , β) Τον Κώδικα για την Υγεία των Χερσαίων Ζώων (TerrestrialCode) του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (O.I.E.) που είναι υποχρεωμένη η Χώρα μας να εφαρμόζει και γ) με τον Κανονισμό για την υγεία των ζώων με αριθ. Ε.Ε 2016/429 «Animal Health Law»

Επειδή η φιλοζωία είναι μια καθημερινή στάση ζωής και πολιτισμού, πρέπει όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά να αναλογιστούμε την ευθύνη μας για αυτά τα πλάσματα που συχνά και στη χώρα μας ζουν σε άθλιες συνθήκες. Να σκεφτούμε πώς μπορούμε να είμαστε υπεύθυνοι ιδιοκτήτες. Πώς όλοι μαζί, πολίτες, πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, φιλοζωικοί και επιστημονικοί φορείς θα τα φροντίζουμε αποτελεσματικότερα, παρέχοντας την κατάλληλη στέγη και εξασφαλίζοντας την υγεία και την ευζωία τους. Ας αναλογιστούμε ποια μέτρα θα πάρουμε ως κοινωνία, για να μην εγκαταλείπονται απροστάτευτα ζώα στο δρόμο.

Καλούμε τους πολίτες να σκεφτούν πόσο σημαντικό είναι να πάρουν υπό την προστασία τους ένα αδέσποτο ζώο και να το υιοθετήσουν υπεύθυνα.

Καλούμε την πολιτεία και τους Δήμους να δώσουν γενναία κίνητρα στους πολίτες για υπεύθυνη υιοθεσία αδέσποτων ζώων,για να σταματήσει να τροφοδοτείται το εμπόριο κουταβιών των puppy-mills και για να είμαστε περήφανοι όχι μόνο για το θεσμικό πλαίσιο αλλά και για την εφαρμογή του.

Η τήρηση των παραπάνω δεν πρέπει να αποτελεί μια απλή υποχρέωση της χώρας μας, αλλά μια απόδειξη των αρχών και των αξίων του πολιτισμού μας, που συνίσταται στην προστασία των εγκαταλειμμένων αυτών πλασμάτων.


NEWSLETTER