Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 17:50

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας

Γράφτηκε από την
Χαρίτσης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι με την «ολοκληρωμένη νομοθετική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», επετεύχθη μετάβαση από τις γραφειοκρατικές, αναποτελεσματικές τυπικές διαδικασίες αδειοδότησης, σε ουσιαστικές, ολοκληρωμένες διαδικασίες ελέγχου.

«Επιταχύναμε σημαντικά τη διαδικασία έναρξης μιας επιχείρησης» είπε ο Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ «μετατόπισε το βάρος ελέγχου στον χρόνο πραγματικής λειτουργίας της επιχείρησης, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον» και «ήδη από τον Ιούνιο του 2018 δρομολογήθηκε η ψηφιοποίηση των αδειοδοτικών και ελεγκτικών διαδικασιών, με την προκήρυξη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος 'Ασκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ)».

«Με καθυστέρηση σχεδόν δύο χρόνων, εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπολειπόμενες οικονομικές δραστηριότητες» υπογράμμισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι «3 χρόνια μετά δεν έχουμε ανάδοχο για το ΟΠΣ-ΑΔΕ».

Ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει κάνει τίποτα εδώ και 20 μήνες, ούτε στην κατεύθυνση της ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων» με «εμβληματικό παράδειγμα την περιοχή των Οινοφύτων», όπου «παρά την πρόβλεψη από τον νόμο του '19 για την έγκριση ανάπτυξης του Πάρκου από το υπουργείο μέσα σε 15 μήνες, έχουν περάσει 2 χρόνια και δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος».

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στηλίτευσε «την κατάργηση της υποχρέωσης διασφάλισης της συναίνεσης του 55% των ιδιοκτητών γης για την ίδρυση επιχειρηματικού πάρκου εξυγίανσης στα Οινόφυτα, παρά τις διαμαρτυρίες των φορέων», προειδοποιώντας ότι η διάταξη «τορπιλίζει» την κοινωνική αποδοχή, την οποία με τόση προσπάθεια έχτισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής ζήτησε να αποσυρθεί η πρόβλεψη για «adhoc δικαιοδοσία στον υπουργό να επιλέγει τα πρόσωπα που συγκροτούν τα όργανα ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων», η οποία «καθιερώνει ένα παράλληλο σύστημα ελέγχων, ανοιχτό σε αδιαφανείς συναλλαγές». «Επιστρέφουμε σε πρακτικές του παρελθόντος που πλήγωσαν σημαντικά τη δημόσια διοίκηση και την υγιή οικονομική δραστηριότητα» ανέφερε ο Αλ. Χαρίτσης.

 


NEWSLETTER