Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021 18:05

Χρυσομάλλης για τροποποίηση φόρου σε ιδιοκτήτες μικρών σκαφών

Γράφτηκε από την

«Τροποποιείται μετά την παρέμβαση του βουλευτή Μίλτου Χρυσομάλλη το συνολικό ποσό ετήσιου φόρου για τους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών αναψυχής μήκους έως 12 μέτρων».

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του κ. Χρυσομάλλη, σύμφωνα με την οποία: «Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις εργασίας που είχε ο Μεσσήνιος βουλευτής πριν από 1 μήνα με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη και τον υφυπουργό κ. Κωνσταντίνο Κατσαφάδο, και στους οποίους είχε αναλύσει διεξοδικά το ζήτημα, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας κατέθεσαν σχετική τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που συζητείται στην ολομέλεια και θα ψηφιστεί την Τετάρτη 16 Ιουνίου. Όπως είχε κάνει γνωστό ο Μίλτος Χρυσομάλλης, το πρόβλημα δημιουργήθηκε στους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών αναψυχής έως 12 μέτρων, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο εθνικό νηολόγιο. Οι ιδιοκτήτες των σκαφών αυτών, μετά την τροποποίηση των κλιμάκων φόρου από το υπουργείο Οικονομικών, κλήθηκαν να πληρώσουν ετήσιο φόρο 1.000 ευρώ, σε αντίθεση με όσα αντίστοιχων διαστάσεων σκάφη είναι εγγεγραμμένα στα Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών των Λιμεναρχείων, τα οποία δεν πληρώνουν καθόλου. Το ζήτημα ανέκυψε μετά τη νομοθέτηση ελάχιστου κατώτατου φόρου 200 ευρώ, ο οποίος για τα σκάφη αυτά πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 5, φθάνοντας έτσι οριζόντια τα 1.000 ευρώ για όλους. Με την κατατεθείσα τροπολογία, στο άρθρο 2, ορίζεται νέος συντελεστής 0,5 για τα σκάφη έως 7 μέτρα, ο οποίος προσδιορίζει τον ετήσιο φόρο στα 100 ευρώ και συντελεστής 1 στα σκάφη έως 12 μέτρα, που προσδιορίζει τον ετήσιο φόρο στα 200 ευρώ, καθιστώντας κατά τον τρόπο αυτό την ετήσια φορολόγηση αναλογικότερη. Η νέα ρύθμιση θα ισχύσει ήδη από το φορολογικό έτος 2020 και μετά».
Ο κ. Χρυσομάλλης σχολιάζοντας την τροπολογία δήλωσε: «Η παρέμβασή μου προς τον υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη και τον υφυπουργό Κώστα Κατσαφάδο είχε ουσιαστική και γόνιμη κατάληξη. Με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας σταματά η δυσανάλογη ετήσια επιβάρυνση και το άδικο ετήσιο χαράτσι των 1.000 ευρώ των ιδιοκτητών μικρών σκαφών αναψυχής έως 12 μέτρων. Πλέον ο ετήσιος φόρος περιορίζεται δραστικά και δεν θα ξεπεράσει τα 200 ευρώ για τα σκάφη από 7 έως 12 μέτρα. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια προκειμένου να δοθεί και η δυνατότητα εγγραφής των σκαφών αυτών από το νηολόγιο στα Β.Ε.Μ.Σ., για λόγους ισονομίας, αλλά και για την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών και των δηλώσεων που απαιτούνται για τη δραστηριοποίηση των επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και των ημερόπλοιων. Ευχαριστώ θερμά τόσο τον υπουργό και τον υφυπουργό Ναυτιλίας, όσο και τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα για την άμεση και ουσιαστική ανταπόκρισή τους στην επίλυση του ζητήματος αυτού. Θα συνεχίσουμε αθόρυβα και ουσιαστικά να προσπαθούμε για την επίλυση των προβλημάτων της Μεσσηνίας, με κάθε τρόπο».