Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 15:30

Ερώτηση Γιαννακοπούλου για στήριξη παιδιών που έχασαν τους γονείς τους στην πανδημία

Γράφτηκε από την
Ερώτηση Γιαννακοπούλου για στήριξη παιδιών που έχασαν τους γονείς τους στην πανδημία

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και την υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κατέθεσαν από κοινού η Μεσσήνια βουλευτής στο Β2 Τομέα Δυτικής Αθήνας του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, για τη στήριξη της ζωής και των σπουδών των παιδιών και των νέων που έχασαν τους γονείς τους στη διάρκεια της πανδημίας.

Στην ερώτησή τους μεταξύ άλλων αναφέρουν: “Τις τελευταίες ημέρες, με θαυμασμό παρακολουθήσαμε την περίπτωση του μαθητή από τη Ναύπακτο, ο οποίος παρά το ότι δύο μόλις μήνες πριν τις πανελλαδικές έχασε και τους δύο γονείς του από Covid-19, με δύναμη ψυχής κατάφερε να αριστεύσει στις εξετάσεις για την είσοδό του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το κράτος οφείλει να επιδείξει το κοινωνικό του πρόσωπο απέναντι σε αυτή την κατηγορία πληγέντων μαθητών, όπως είχε συμβεί με τους μαθητές που αντιμετώπισαν φυσικές καταστροφές (όπως οι πυρκαγιές στο Μάτι το 2018 και οι φονικές πλημμύρες στην Κρήτη το 2019). Η καταβολή εφάπαξ ειδικού βοηθήματος σε λογαριασμό κάθε παιδιού που απώλεσε τον έναν ή και τους δύο γονείς και η καταβολή μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσής τους, όπως είχε προβλεφθεί για τα προστατευόμενα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές στο Μάτι, αποτέλεσαν σημαντικά μέτρα στήριξης των νέων αυτών. Εν προκειμένω, για τους μαθητές που απώλεσαν τους γονείς ή κηδεμόνες τους εξαιτίας της πανδημίας, η Πολιτεία θα πρέπει να προβλέψει τη χορήγηση ετήσιας υποτροφίας για το χρόνο της θεσμοθετημένης διάρκειας των σπουδών των νέων αυτών”.

Και καταλήγουν ρωτώντας τους αρμόδιους υπουργούς: “1. Θα προβείτε στη θεσμοθέτηση κατ’ εξαίρεση ετήσιας υποτροφίας για το χρόνο της θεσμοθετημένης διάρκειας των σπουδών των μαθητών που απώλεσαν τους γονείς ή κηδεμόνες τους εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19;

2.Υπάρχει σχεδιασμός εκ μέρους των αρμόδιων υπουργείων για τις μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες που επλήγησαν από την πανδημία του Covid-19 και είδαν το οικογενειακό τους εισόδημα να καταρρέει;”.


NEWSLETTER