Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021 15:20

Ο Χρυσομάλλης για αποζημίωση πυρόπληκτων Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Ο Χρυσομάλλης για αποζημίωση πυρόπληκτων Πελοποννήσου

Σε σύσκεψη στη Σπάρτη για την αποζημίωση και την οικονομική ανασυγκρότηση όσων επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Μεσσηνία και Λακωνία συμμετείχε ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης.

Η σύσκεψη έγινε παρουσία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου, του γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης Γρηγόρη Σκάλκου και του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Χρυσομάλλης: "Το κυβερνητικό κλιμάκιο τόνισε ότι οι αποζημιώσεις θα κυμανθούν σε ποσοστό περίπου 70% της εκτιμηθείσας ζημίας και είναι οι μεγαλύτερες που έχουν δοθεί ποτέ, ενώ οι διαδικασίες θα κινηθούν με ταχύτατους ρυθμούς, προκειμένου να δοθεί άμεση οικονομική ανάσα στους πληγέντες. Παράλληλα, άμεση θα είναι και η έναρξη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες περιοχές για να προλάβουμε την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, με προεξάρχοντα έργα τους καθαρισμούς των ρεμάτων από φερτά υλικά και καμένους κορμούς, αντιπλημμυρικά έργα στα κατάντη των πληγεισών περιοχών και την κατασκευή φραγμών από κορμοδέματα, για να αντιμετωπιστεί η παράσυρση των εδαφών. Τέλος, η ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών θα βασιστεί σε στοχευμένες παρεμβάσεις που θα σχεδιαστούν ειδικά για κάθε περιοχή, με βάση τα τοπικά οικονομικά χαρακτηριστικά τους και σε συνεννόηση με τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές, προκειμένου να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν συντομότερη επιστροφή στην κανονικότητα".

Ο Μίλτος Χρυσομάλλης με αφορμή τη σύσκεψη δήλωσε: "Είναι σημαντικό πως ελάχιστες ημέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Μεσσηνία, συζητάμε όχι απλά τις αποζημιώσεις των πληγέντων, αλλά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων, που θα προστατεύσει από τις επιπτώσεις των πυρκαγιών και θα οδηγήσει στην οικονομική ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών. Είναι σημαντικό πως έχουν ήδη καταγραφεί οι ζημιές σε σπίτια, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, ενώ έχουν ήδη δοθεί προκαταβολές. Τόνισα στους συμμετέχοντες ότι χρειάζονται άμεσες κινήσεις και όχι καθυστερήσεις στη διαδικασία των αποζημιώσεων, διευκόλυνση των τοπικών αρχών για τη λήψη μέτρων προστασίας και αποκατάστασης και βέβαια ένα σχέδιο ανασυγκρότησης, στο οποίο πρώτο λόγο θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες, που άλλωστε τους αφορά. Η κυβέρνηση αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ετοιμότητά της και την πίστη της πως κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω, κανείς δεν πρέπει να μείνει αβοήθητος μπροστά στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής".


NEWSLETTER