Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2021 22:03

Ερώτηση ΜέΡΑ25 για το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Ερώτηση ΜέΡΑ25 για το Νοσοκομείο Καλαμάτας

 

 

Ερωτήματα για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας θέτει στον υπουργό Υγείας η βουλευτής Β’ Πειραιά και γραμματέας της ΚΟ του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα, επισημαίνοντας ότι στην κλινική Covid καλούνται να εργαστούν οφθαλμίατροι και ορθοπαιδικοί.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχωράει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καθώς, σύμφωνα με έγγραφα που κοινοποιήθηκαν στην Ομοσπονδία, στο νοσοκομείο Καλαμάτας καλούνται εκ της διοίκησης και του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας να εργαστούν στην κλινική Covid-19 ιατροί άσχετων ειδικοτήτων (χειρουργικής, ορθοπαιδικής, οφθαλμολογίας, κλπ) υπό τη σκεπή του διευθυντή πνευμονολόγου, λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχεται με αποτέλεσμα να είναι στα όριά της ή και να τα ξεπερνάει ακόμα, εξαιτίας της δραματικής αύξησης ασθενών με κορονοϊό.

Στη μετακίνησή τους στην κλινική Covid που γίνεται με εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, αντιδρούν επικουρικοί χειρουργοί, οφθαλμίατροι, ορθοπαιδικοί και γυναικολόγοι και η Ομοσπονδία καλεί τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και τη διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας όπως επίσης και το διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, να αποσύρουν τις παράνομες και επικίνδυνες εντολές τους που αφορούν μετακινήσεις γιατρών σε τμήματα Covid χωρίς να έχουν σχετικό τίτλο ειδικότητας. Επίσης καλεί το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου που γνωμοδότησε ότι οι μετακινήσεις αυτές έχουν επιστημονική ορθότητα, να ανακαλέσει και να σεβαστεί το ρόλο του ως θεσμικό όργανο.

Οι ιατροί, μάλιστα, στο έγγραφό τους σημειώνουν πως “είναι παράνομη, αντιεπιστημονική και οδηγεί στην προφανώς επισφαλή και επικίνδυνη λειτουργία τόσο της μονάδας νοσηλείας Covid, όσο και ολόκληρου του νοσοκομείου μας”.

Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένο πως η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει επίσης ότι “ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας ακόμα τα τμήματα Covid εξακολουθούν να καλύπτονται με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων. Το παραμύθι της κυβέρνησης για εκατοντάδες προσλήψεις αποκαλύπτεται ακόμα μια φορά. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει βεβαίως, ούτε το μοναδικό νοσοκομείο. Κι αυτό, παρόλο που πρόκειται για προδήλως παράνομη ενέργεια ακόμα και με την αστική νομοθεσία”.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Ποια είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας;

2. Πόσοι μόνιμοι ιατροί έχουν προσληφθεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο από την έναρξη της πανδημίας

3. Πόσοι ιατροί απασχολούνται στην κλινική Covid-19 και ποιων ειδικοτήτων;

4. Ποια η δυναμική σε κλίνες της κλινικής Covid-19 του νοσοκομείου και πόσοι ιατροί και ποιων ειδικοτήτων προβλέπεται να απασχολούνται για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών;

5. Ισχύει πως μετακινούνται στην κλινική Covid-19 επικουρικοί χειρουργοί, οφθαλμίατροι, ορθοπαιδικοί και γυναικολόγοι;

6. Αν ναι, πόσο ωφελεί στην ανάρρωση των ασθενών η μετακίνηση επικουρικών ιατρών άσχετων με τον κορονοϊό ειδικοτήτων;

7. Οι επικουρικοί που μετακινούνται στην κλινική Covid-19 λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, και αν ναι, τι περιλαμβάνει αυτή, πόσο διαρκεί και ποιος την πραγματοποιεί;

8. Αν όχι, ποια η χρησιμότητα αυτής της μετακίνησής;

9. Όσοι μετακινούνται στην κλινική Covid-19, απασχολούνται μόνο εκεί ή καλούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και σε άλλες κλινικές;».