Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 15:40

Ερώτηση Λαμπρόπουλου για την κορινθιακή σταφίδα

Γράφτηκε από την
Ερώτηση Λαμπρόπουλου για την κορινθιακή σταφίδα

Ερώτηση για την κορινθιακή σταφίδα κατέθεσε ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, τονίζοντας πως είναι αναγκαία η στήριξη των παραγωγών και των συνεταιρισμών μέσω της απόσυρσης των πλεονασμάτων που οδηγούν σε μείωση της τιμής. Ο κ. Λαμπρόπουλος υπενθυμίζει ότι το πλεόνασμα προκλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας που εμπόδισε την απορρόφηση της περσινής παραγωγής.

Αναλυτικά η ερώτησή του:

"Η κορινθιακή σταφίδα, ένα προϊόν σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαγώγιμο (σε ποσοστό μεγαλύτερο από 95 % της ετήσιας παραγωγής) παρουσιάζει, για πρώτη χρονιά, σημαντικά πλεονάσματα. Συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές της κορινθιακής σταφίδας και αντιπροσωπεύουν ποσοστό που υπερβαίνει τα τελευταία χρόνια το 70% των ελληνικών εξαγωγών σταφίδας, καταγράφουν, εξ αιτίας της πανδημίας, μια σημαντική μείωση της εμπορικής διάθεσης του προϊόντος, με συνέπεια περίπου το ήμισυ της περυσινής παραγωγής να παραμένει αδιάθετο στις αποθήκες τους, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται δυστυχώς να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες λόγω της ολοκλήρωσης του τρύγου και της συγκέντρωσης της νέας εσοδείας που θα προστεθεί στα αποθέματα της προηγούμενης χρονιάς.

Ήδη η τιμή αγοράς της σταφίδας αρχίζει να διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλές τιμές που κινούνται στο -40% της περσινής τιμής, γεγονός ολέθριο για τους παραγωγούς μας, οι οποίοι ήδη σκέφτονται την οριστική εγκατάλειψη της καλλιέργειάς της, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχουν αποθηκευτικά μέσα (τα ειδικά πλαστικά παλετοκιβώτια) και χώροι για να εξυπηρετηθούν λόγω των περσινών πλεονασμάτων.

Η πλήρης επαναλειτουργία της παγκόσμιας αγοράς λόγω της πανδημίας είναι βέβαιο ότι θα καθυστερήσει σημαντικά, ενώ ακόμη και μετά την επαναλειτουργία της είναι επίσης βέβαιο ότι η απορρόφηση του προϊόντος δεν θα είναι ικανοποιητική, με αποτέλεσμα η τιμή αγοράς της σταφίδας από τον παραγωγό να καταβαραθρωθεί περαιτέρω.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει σαφώς ότι καθίσταται σήμερα άκρως επιβεβλημένη η οικονομική στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων (συνεταιριστικών και ιδιωτικών) Κορινθιακής Σταφίδας. Απαιτείται ένα πρόγραμμα στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων σταφίδας για την απόσυρση των πλεονασμάτων για την αντιμετώπιση των σοβαρών διαταραχών της αγοράς που προκάλεσε η πανδημία Covid-19.
Εξάλλου, εσείς με Δελτίο Τύπου στις 16 Ιουλίου 2021 αναγνωρίζατε το πρόβλημα, τον κυρίαρχο ρόλο των συνεταιριστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην διαχείρισή του και ειδικά της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών και δεσμευόσασταν ότι έγκαιρα θα δοθεί λύση. Παρά ταύτα ενάμιση μήνα μετά δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα, δεν έχει γίνει ουδεμία ουσιαστική ενέργεια για την απόσυρση των περυσινών πλεονασμάτων και τα χειρότερα ήρθαν.
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε άμεσα να προβείτε ώστε να στηρίξετε τις τιμές παραγωγού, τους συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις που έχουν αδιάθετα αποθέματα, λόγω της πανδημίας και πρέπει να αποσυμφορηθούν, ώστε να κάνουν την παρέμβασή τους, για να μπορέσουμε να περισώσουμε την φετινή παραγωγή και να μην οδηγήσουμε τους παραγωγούς στην εγκατάλειψη και την εξαθλίωση;".


NEWSLETTER