Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021 19:44

Μεσσηνία: Απάντηση σε Λαμπρόπουλο για το Κτηματολόγιο

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Απάντηση σε Λαμπρόπουλο για το Κτηματολόγιο

 

"Οι ιδιοκτήτες στον Δήμο Τριφυλίας δεν θα απαιτηθεί να επανακαταθέσουν τα έγγραφα και τα τοπογραφικά διαγράμματα που είχαν υποβάλει αρχικά, καθώς όλη η διαδικασία θα γίνει από την ανάδοχο κοινοπραξία και το Ελληνικό Κτηματολόγιο".

Αυτό τονίζεται στην απάντηση της "Κτηματολόγιο ΑΕ" σε ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου για τα προβλήματα της προανάρτησης στο Δήμο Τριφυλίας. Σύμφωνα με την ίδια απάντηση: "Το Ελληνικό Κτηματολόγιο δεσμεύεται για την αποκατάσταση του προβλήματος και την άμεση επανάληψη της διαδικασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα (2-3 μήνες), για την οποία οι ιδιοκτήτες θα ενημερωθούν άμεσα".

Αναλυτικά η απάντηση στον κ. Λαμπρόπουλο:

"Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του Κτηματολογίου, η προανάρτηση είναι μια διαδικασία που εισάγεται για πρώτη φορά στις μελέτες του ΚΤΙΜΑ_16 προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των στοιχείων της κτηματολογικής βάσης πριν την ανάρτηση, να μειωθούν τα πρόδηλα σφάλματα, τα σφάλματα επεξεργασίας και ο αριθμός των αιτήσεων διόρθωσης που θα υποβάλλονταν στο στάδιο της ανάρτησης.

Πρόκειται για μια διαδικασία προσωπικής ενημέρωσης των δικαιούχων που έχουν υποβάλει δήλωση, για το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των κτηματολογικών στοιχείων. Δεν υπάρχει στην προανάρτηση η έννοια του δημόσιου χαρακτήρα που έχει η ανάρτηση. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα στον δικαιούχο να ελέγξει – διορθώσει - συμπληρώσει τα κτηματολογικά στοιχεία πιο απλά και γρήγορα μέσω της υποβολής αίτησης επανεξέτασης στοιχείων, χωρίς κόστος.

Για τη Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στις 23 Αυγούστου 2021 ξεκίνησε η διαδικασία της προανάρτησης, για τη «Μελέτη Κτηματογράφησης και Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Η κτηματολογική βάση της προανάρτησης συμπεριέλαβε 267 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ στους καλλικρατικούς Δήμους Καλαμάτας, Πύλου-Νέστορος, Οιχαλίας, Μεσσήνης, Δυτικής Μάνης και Τριφυλίας, όπου η ανάδοχος Κοινοπραξία επεξεργάστηκε 487.220 δηλωθέντα δικαιώματα.

Στην προανάρτηση εντοπίστηκαν πράγματι αστοχίες στην επικράτεια του εν λόγω δήμου.

Ως εκ τούτου η κτηματογραφούσα αρχή, σύμφωνα με το από δελτίου τύπου της (β’ σχετικό), ανακοίνωσε ότι από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 και μέχρι νεότερης ανακοίνωσης, αναστέλλεται προσωρινά η προανάρτηση αποκλειστικά στο Δήμο Τριφυλίας, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις από την ανάδοχο Κοινοπραξία.

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο δεσμεύεται για την αποκατάσταση του προβλήματος και την άμεση επανάληψη της διαδικασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα (2-3 μήνες), για την οποία οι ιδιοκτήτες θα ενημερωθούν άμεσα.

Οι ιδιοκτήτες στον Δήμο Τριφυλίας δεν θα απαιτηθεί να επανακαταθέσουν τα έγγραφα και τα τοπογραφικά διαγράμματα που είχαν υποβάλει αρχικά καθώς όλη η διαδικασία θα γίνει από την ανάδοχο κοινοπραξία και το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Μετά την δημοσιοποίηση της ημερομηνίας επανάληψης της διαδικασίας της προανάρτησης στον Δήμο Τριφυλίας, μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου ktimatologio.gov.gr, για 45 ημέρες, οι δικαιούχοι με χρήση των κωδικών ασφαλείας του taxisnet, θα έχουν πρόσβαση στην καταγραφή των δικαιωμάτων τους και της γεωγραφικής απεικόνισης των ακινήτων τους, ώστε να δουν και να ελέγξουν την περιγραφική/νομική πληροφορία, τα όρια των γεωτεμαχίων τους και να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης στοιχείων, εφόσον δεν συμφωνούν με αυτά. Ταυτόχρονα το Ελληνικό Κτηματολόγιο θα επαναξιολογήσει τη διαδικασία ελέγχου των παραδοτέων των προαναρτήσεων ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχες αστοχίες.

Σκοπός της προανάρτησης παραμένει να εντοπίζονται πάσης φύσεως αστοχίες σε πρώιμο στάδιο".


NEWSLETTER