Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021 14:20

Ερώτηση για το ρέμα Στενό στα Φιλιατρά

Γράφτηκε από την

Ερώτηση για το «επικίνδυνο και εγκαταλελειμμένο ρέμα Στενό στα Φιλιατρά» υπέβαλαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας, στους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην ερώτηση μεταξύ άλλων τονίζεται:

«Λόγω του μεγάλου όγκου υδάτων αλλά και λυμάτων, που διοχετεύονται μέσω του εν λόγω ρέματος στην θάλασσα, αυτό έχει πολλές φορές πλημμυρίσει στο παρελθόν, ενώ η διάβρωση του εδάφους, την οποία προκαλεί, έχει προκαλέσει και κατολισθήσεις. Εκατέρωθεν του ανωτέρω ρέματος υπάρχουν εκατοντάδες ελαιόδεντρα, εκ των οποίων, 10 έχουν ήδη πέσει μέσα στο ρέμα, ενώ υπολογίζεται ότι, άλλα 60 ελαιόδεντρα πρόκειται να πέσουν τα επόμενα χρόνια, καθώς η κοίτη του πλαταίνει διαρκώς, εισερχόμενη μέσα στις ιδιοκτησίες των πολιτών, με αποτέλεσμα να έχει αποκαλυφθεί το ριζικό σύστημα των ελαιόδεντρων και έτσι να μειώνεται η συγκομιδή ελιάς, λόγω αδυναμίας συλλογής των καρπών. Επίσης, έχει παρατηρηθεί, πολλές φορές, στις εκβολές του ρέματος αυτού στην θάλασσα, το ρέμα να πλημμυρίζει και το νερό να εισέρχεται σε παρακείμενα θερμοκήπια, προξενώντας μεγάλες καταστροφές. Οι εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για αποκατάσταση των παραπάνω κατολισθήσεων έχουν περιοριστεί στην εκβάθυνση του ρέματος, γεγονός που όμως έχει οδηγήσει μάλλον σε διόγκωση του προβλήματος, καθώς το έδαφος διαβρώνεται πιο πολύ και τα τοιχώματά στις όχθες του καταρρέουν γρηγορότερα. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι σε σημεία όπου το βάθος του ανωτέρω ρέματος ήταν ένα έως δύο μέτρα, πλέον φθάνει τα τέσσερα, ενώ, αντίστοιχα, έχει διπλασιαστεί και το πλάτος της κοίτης του.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην επιθεώρηση της υπάρχουσας κατάστασης στο ανωτέρω ρέμα Στενό, στα Φιλιατρά της Μεσσηνίας, ώστε, εν συνεχεία, σε συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς υπηρεσιακούς φορείς του Δημοσίου στην ως άνω περιοχή, να προχωρήσετε στην αποκατάσταση της κοίτης του εν λόγω ρέματος με εγκιβωτισμό ή άλλη τεχνική λύση, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ιδιοκτησία των πολιτών που κατέχουν ιδιοκτησίες παραπλεύρως του;

2. Προτίθεσθε να εντάξετε, άμεσα, τις εργασίες αποκατάστασης του ως άνω ρέματος Στενό, σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, προκειμένου να δρομολογηθούν και να ολοκληρωθούν τα ανωτέρω αναφερόμενα έργα εγκαίρως και άρτια χρηματοδοτούμενα;».