Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 08:15

Ο Ελληνογερμανός βουλευτής του Βερολίνου Κ. Κοσμας στην "Ε": Ηλθε να βγάλει το λάδι του και “ακτινογραφεί” την πατρίδα του

Γράφτηκε από τον

 

 

Στον τόπο της καταγωγής του, το Χωματερό του Δήμου Κορώνης, για να μαζέψει το λάδι της χρονιάς, βρέθηκε αυτές τις μέρες ο Κώστας Κοσμάς, τοπικός βουλευτής των Πρασίνων στην περιοχή του Βερολίνου και πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων σε δήμο της περιοχής 200.000 κατοίκων.

Σε συνέντευξή του στην “Ε” ο Κ. Κοσμάς τάσσεται υπέρ της ήπιας ανάπτυξης της Ανατολικής Πυλίας και των μικρών και ασφαλών δρόμων. Δεν καταλαβαίνει γιατί τόσα χρόνια η Κορώνη δεν έχει βιολογικό καθαρισμό, και σημειώνει την ανάγκη αναβάθμισης του Αεροδρομίου Καλαμάτας, αναφέροντας ότι “αν βελτιωθεί η κατάσταση του αεροδρομίου, θα βελτιωθεί και η ανάπτυξη της περιοχής”. Ακόμα, δηλώνει σίγουρος ότι οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι θα ακολουθήσουν μία πιο διαλλακτική πολιτική ως προς την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο γενικότερα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι “δεν θα χρειαστεί να έχουμε καταστάσεις 2010-2015 και τύπου Σόιμπλε”.

Αναλυτικά, ο Κώστας Κοσμάς μας ενημέρωσε ότι οι αρμοδιότητές του στην τοπική Βουλή είναι η κυκλοφορία, οι συγκοινωνίες, οι δρόμοι - ποδηλατόδρομοι και τα σχολεία.

Για τη σχέση του με το Χωματερό και την επίσκεψή του, για το λάδι και την προώθησή του στη Γερμανία, παρατήρησε: «Οι ρίζες μου, οι γονείς μου, είναι από δω. Κακά τα ψέματα, ωραία είναι η δουλειά στο γραφείο, ωραία τα βιβλία και η πολιτική, αλλά η δουλειά με τη γη είναι άλλο πράγμα. Και ήρθα για να δω τα χωράφια μου, τις ελιές, να ξαναδώ τον κόσμο που ξέρω τόσα χρόνια και να δουλέψω λίγο μαζί τους. Να μαζέψω τις ελιές, να βγάλω το λάδι της χρονιάς, να δώσω σε κανέναν φίλο και μήπως βρω και καμιά άκρη να δίνουμε λάδι απευθείας στη Γερμανία, χωρίς όλους αυτούς τους μεσάζοντες”.

Για τη δυνατότητα προώθησης του ελαιόλαδου διευκρινίζει: “Αυτό το ελπίζω. Γιατί είναι ένα οικολογικό υγιεινό προϊόν, και εκεί το εμπόριο τροφίμων χωρίς μεσάζοντες είναι της μόδας. Πρέπει να προωθηθεί και νομίζω ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις. Τρώνε ελαιόλαδο οι Γερμανοί, καταναλώνουν. Οταν κατεβαίνω για λάδι, ο κόσμος με ρωτάει «πότε θα μας φέρεις λάδι”».

Για τη συμμετοχή των Πράσινων στην κυβέρνηση της Γερμανίας και το πόσο μπορεί να βοηθήσει τη χώρα και την Ευρώπη, σημείωσε: «Για τη Γερμανία φαντάζομαι ότι είναι πολύ σημαντικό – και για την Ευρώπη. Μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία είναι το ισχυρότερο κράτος της Ευρώπης. Ελπίζω ότι οι Πράσινοι θα αλλάξουμε αρκετά πράγματα. Το σημαντικότερο είναι η οικολογική καταστροφή που επέρχεται. Πρέπει να τη φρενάρουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερες δυνάμεις στα Κοινοβούλια για να επιβάλουμε ακόμα περισσότερους νόμους που θα βοηθήσουν στην κατάσταση του περιβάλλοντος. Και τώρα όπως τα καταφέραμε, καλά τα πήγαμε. Υπάρχουν όμως και μια σειρά άλλα θέματα που πρέπει να φροντίσουμε. Είναι η κοινωνική ανισότητα, η οποία παντού χρειάζεται βελτίωση, στη Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη. Είναι επίσης η διεθνής κατάσταση, οι σχέσεις με χώρες ημιδικτατορικές, όπως η Τουρκία και η Ρωσία. Εκεί υπάρχουν περιθώρια και εμείς οι Πράσινοι θα καταφέρουμε, ελπίζω, αρκετά πράγματα».

Για την περίπτωση χαλάρωσης των δημοσιονομικών περιορισμών, αλλαγής πολιτικής προς την Ελλάδα και των ευρωπαϊκό νότο, για τους «τεμπέληδες Ελληνες», παρατήρησε:

“Οχι, αυτή η άποψη για τεμπέληδες Ελληνες δεν είναι κυρίαρχη. Αυτή η άποψη είχε προωθηθεί από ένα ορισμένο μέρος του Τύπου της Γερμανίας, όχι όμως από την πολιτική. Οι συντηρητικοί του CDU ήταν κοντά σε τέτοιες πολιτικές. Τώρα τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες που έχουν τον καγκελάριο, όσο και οι Πράσινοι, είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν μία πιο διαλλακτική πολιτική ως προς την Ελλάδα και το Νότο γενικότερα. Οι Ελευθεροδημοκράτες που έχουν και το υπουργείο Οικονομικών δεν ξέρω πώς θα συμπεριφερθούν. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να έχουμε καταστάσεις 2010-2015 και τύπου Σόιμπλε. Ελπίζω να μη φτάσει η κατάσταση μέχρι εκεί, να χρειαστούν λύσεις όπως τότε του Σόιμπλε”.

Για το πώς βλέπει την ανάπτυξη της Ανατολικής Πυλίας, από το Πεταλίδι έως την Κορώνη, απάντησε: “Βλέπω να αναπτύσσεται η περιοχή τα τελευταία 20 χρόνια, ραγδαία ίσως όχι, αλλά πολύ καλά και ομαλά. Η αργή ανάπτυξη νομίζω ότι θα είναι το καλύτερο. Εχω δει πολλές περιοχές στη Μεσόγειο που έχουν καταστραφεί από τη ραγδαία ανάπτυξη. Οικοδομικές αμαρτίες, οικοδομικά εγκλήματα που έχουν γίνει και καταστρέφουν το τοπίο και το περιβάλλον για χρόνια, είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί εδώ. Βλέπω αργή ανάπτυξη, οικολογική και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη. Ως προς τον τουρισμό, είναι μια ανάπτυξη που προχωράει καλά. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Στην Κορώνη για παράδειγμα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσα χρόνια δεν έχουμε βιολογικό καθαρισμό. Είναι ένα πράγμα που είναι το Α και το Ω. Η θάλασσα μυρίζει το καλοκαίρι μερικές φορές. Η θάλασσα είναι η περιουσία μας, όπως είναι και τα χωράφια. Πρέπει να υπάρξει μια ανάπτυξη για αιολικά, ηλιακά πάρκα. Να υπάρξει και παραγωγή ενέργειας, να βγάζει ο άνθρωπος λεφτά όχι μόνο από την αγροτιά και τον τουρισμό, αλλά και από το ρεύμα. Και μία ανάπτυξη ομαλή, αργή, που δεν κοιτάζει το βραχυπρόθεσμο κέρδος, το γρήγορο και εύκολο, αλλά το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο. Αυτό είναι και μια επένδυση για το μέλλον και τα παιδιά μας”.

Για την εικόνα του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καλαμάτας παρατήρησε: “Μου θύμισε τα ΚΤΕΛ. Είναι ένα μικρό κτήριο το οποίο προκαλεί μειδίαμα, ένα χαμόγελο συμπάθειας. Είναι ένα πολύ μικρό αεροδρόμιο, που φαντάζομαι ότι η σύνδεσή του με απευθείας πτήσεις με τις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας θα διευκολύνουν την ανάπτυξη της περιοχής. Είμαι 100% σίγουρος ότι, αν βελτιωθεί η κατάσταση του αεροδρομίου, θα βελτιωθεί και η ανάπτυξη της περιοχής”.

Τέλος, για τον κεντρικό δρόμο της Ανατολικής Πυλίας (Ριζόμυλος - Κορώνη), το έργο Τζάνε - Καλαμάκι και την ανάγκη βελτίωσης των δρόμων, σημείωσε: “Δεν θα τρελαθώ για την καθυστέρηση στο Τζάνε - Καλαμάκι, γιατί το ξέρω. Θυμάμαι τα έργα πόσα χρόνια γίνονται, περνάω κάθε χρόνο από δω. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι υπέρ των φαρδιών και των μεγάλων δρόμων που χωράνε πολλά αυτοκίνητα και τρώνε το περιβάλλον γύρω γύρω. Ενας μικρός δρόμος αλλά ευθύς, να είναι σίγουρος, να είναι ασφαλής, να επιτρέπει μια ασφαλή προσπέραση, αλλά και να απαγορεύει τις μεγάλες ταχύτητες. Κάπου διάβαζα ότι στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο έχουμε την πρωτιά στα θανατηφόρα ατυχήματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ασφαλείς δρόμοι, και όχι εις βάρος του περιβάλλοντος. Το περιβάλλον, αυτή η τρομερή φύση που έχουμε εδώ, είναι η περιουσία μας”.