Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 21:14

Ερώτηση Χαρίτση για τη σταφίδα

 

“Κωλυσιεργία στο πρόγραμμα απορρόφησης πλεονασμάτων σταφίδας” καταγγέλλει ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης και σημειώνει πως “οι σταφιδοπαραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν τη φετινή συνδεδεμένη ενίσχυση”.

Με νέα κοινοβουλευτική παρέμβασή του ο Αλ. Χαρίτσης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας απαντήσεις για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα απορρόφησης των πλεονασμάτων σταφίδας του 2020, παρά τις τελευταίες δεσμεύσεις του υπουργού. Όπως μάλιστα επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Χαρίτσης, παραμένει εντελώς άγνωστο το πλαίσιο διαδικασιών, πηγών χρηματοδότησης και χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρεί ότι “οι καθυστερήσεις έχουν ως αποτέλεσμα οι τιμές αγοράς του προϊόντος από τους παραγωγούς να έχουν κατρακυλήσει στο 0,50 έως 1 ευρώ το κιλό, ενώ παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας από την πλευρά ιδιωτών εμπόρων, που προσφέρουν εξαιρετικά χαμηλή τιμή αγοράς του προϊόντος. Παράλληλα, λόγω της έλλειψης αποθηκευτικών χώρων και μέσων, αδυναμίας δηλαδή απορρόφησης των φετινών ποσοτήτων, οι παραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν τη χορήγηση της φετινής συνδεδεμένης ενίσχυσης, καθώς οι προθεσμίες που έχουν οριστεί για την υποβολή των παραστατικών (17/2) είναι ασφυκτικές”. Και τονίζει ότι “όλα αυτά εν μέσω της περιόδου, όπου το φαινόμενο της ακρίβειας έχει υπερδιπλασιάσει το κόστος παραγωγής σε λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα, πετρέλαιο και τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στους αγρότες-παραγωγούς”.

Ο Αλ. Χαρίτσης ρωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό: “1. Ποιο είναι το πλαίσιο, η πηγή χρηματοδότησης και το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των διαδικασιών του προγράμματος απορρόφησης των αποθεμάτων σταφίδας έτους 2020; Προτίθεται το ΥΠΑΑΤ να δώσει νέα παράταση (πέραν της 17/2) για την κατάθεση των παραστατικών χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης της κορινθιακής σταφίδας, ώστε να εκτονωθεί η πίεση που σήμερα υφίσταται στους παραγωγούς και να δοθεί η δυνατότητα για κανονική διαπραγμάτευση των τιμών; 2. Υπάρχει, τέλος, βούληση για την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών, που εξαναγκάστηκαν να πουλήσουν την παραγωγή τους κάτω από την τιμή των 1,40 ευρώ;”.