Σάββατο, 01 Ιουνίου 2013 21:35

Πετράκος: "Η Οδύσσεια του δρόμου Ριζόμυλος - Κορώνη και οι ευθύνες"

Γράφτηκε από την
Πετράκος: "Η Οδύσσεια του δρόμου Ριζόμυλος - Κορώνη και οι ευθύνες"

Την άμεση κινητοποίηση πολιτικών φορέων της Μεσσηνίας για την εμπρόθεσμη δημοπράτηση του τμήματος Τζάνε - Καλαμάκι ζητάει με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ο οποίος μεταξύ άλλων καταγγέλλει την έως τώρα στάση αδράνειας της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφορικά με τη διενέργεια του απαιτούμενου διαγωνισμού.

 

Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση του κ. Πετράκου:

"Θλίψη και οργή προκαλεί η είδηση ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ανανέωσε στις 31 Μάιου για άλλα δέκα χρόνια τους περιβαλλοντικούς όρους που είχαν εγκριθεί το 2003 και έληξαν, για το έργο Ριζόμυλος-Κορώνη αφού αυτά τα 10 χρόνια δεν υλοποιήθηκε έργο ούτε ενός χιλιομέτρου.

Οι ευθύνες των Κυβερνήσεων, της Περιφέρειας, της Αυτοδιοίκησης τοπικής και Νομαρχιακής είναι προφανείς και αδιαμφισβήτητες και για τη μη δημοπράτηση των έργων που προβλέπονται από τις μελέτες κατασκευής καθώς και η μη ολοκλήρωση όλων των μελετών.

Η εμπλοκή και συνεπώς η καθυστέρηση δημοπράτησης του έργου που δημιουργήθηκε με την προκλητική και απαράδεκτη απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να αναθέσει το έργο για το Τζάνε – Καλαμάκι στον τρίτο μειοδότη λύνεται με την απόφαση 168/2013 της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απόφαση αυτή επιτρέπει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να προχωρήσει άμεσα και να ολοκληρώσει το διαγωνισμό και συνεπώς να ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου τμήματος του έργου δηλ. το τμήμα Τζάνε –Καλαμάκι. Διότι η απόφαση του ΣτΕ μεταξύ των άλλων τονίζει με σαφήνεια ότι: «…η Διοίκηση (δηλ. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου) δεν κωλύεται εφόσον κρίνει ότι δεν συντρέχει λόγος να συμμορφωθεί στο στάδιο αυτό προς τα πιθανολογηθέντα ως βάσιμα στην προηγούμενη σκέψη (Άρθρο 5 παρ. 8 ω. 3886/2010) να εκδώσει συνεχή πράξη και να συνεχίσει τον επίδικο διαγωνισμό» και συνεχίζει «επειδή η κατά τα ανωτέρω αναστολή εκτελέσεως της υπ’ αριθμόν 2024/31/12/2012 πράξη της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την οποία ακυρώθηκε ο συνταχθείς από την επιτροπή του διαγωνισμού πίνακας μειοδοσίας…» «…διατάσει τη μη υπογραφή της συμβάσεων για την εκτέλεση του επίδικού έργου με την εταιρεία «ΑΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.»… και επιβάλλει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην παρεμβαίνουσα εταιρεία τη δικαστική δαπάνη της αιτούσας η οποία ανέρχεται στο ποσό των 700 ευρώ».

Επειδή συντρέχει πράγματι σημαντικός λόγος και αυτός είναι να προλάβει το έργο να ολοκληρωθεί εντός των χρονικών ορίων του ΕΣΠΑ από το οποίο χρηματοδοτείται αλλά και να προχωρήσει και η δημοπράτηση και των άλλων δύο τμημάτων έτσι ώστε να δύναται να συνεχιστεί ως «έργο γέφυρα» από τη χρηματοδότηση της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 επιβάλλεται άμεσα η Περιφέρεια να ολοκληρώσει όπως τονίζει το ΣτΕ τον επίδικο διαγωνισμό και να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

Με δεδομένη όμως δυστυχώς την αδικαιολόγητη και απαράδεκτη κωλυσιεργία εκ μέρους της ηγεσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την οποία ευθέως καταγγέλλω ότι κάνει ότι είναι δυνατόν να μην γίνει το έργο, είναι υποχρέωση όλων των φορέων και των παραγόντων της Μεσσηνίας να πιέσουν έντονα να γίνει άμεσα το έργο.

Καλώ τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Μεσσηνίας, τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος και όλου τους φορείς και τους παράγοντες της Ανατολικής Πυλίας αλλά και το Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε να δημοπρατηθεί άμεσα το Τζάνε – Καλαμάκι για να προλάβει την προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ αλλά και να ολοκληρωθούν όλες οι εγκρίσεις που απομένουν για δημοπρατηθούν στην παρούσα προγραμματική περίοδο και τα άλλα δυο τμήματα του Ριζόμυλος-Κορώνη.

Υ.Γ. Όσον αφορά τη χυδαία συκοφαντική επίθεση εναντίον μου από τον κ. Τατούλη στις 24/5/2013 με αφορμή την δήλωσή μου με την οποία καλούσα την Περιφέρεια Πελοποννήσου να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για να ξεκινήσει η κατασκευή του Τζάνε-Καλαμάκι το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη από την οποία θα κληθεί να απολογηθεί για τις βαρύτατες συκοφαντίες που εξαπέλυσε εις βάρος μου".

 

 

 


NEWSLETTER