Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 20:05

Αλέξης Χαρίτσης για σταφίδα: “Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα”

Αλέξης Χαρίτσης για σταφίδα: “Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα”

“Υποσχέσεις χωρίς συγκεκριμένο αντίκρισμα στους σταφιδοπαραγωγούς. Αφωνία του υπουργού ως προς την εξέλιξη του προγράμματος απόσυρσης των αποθεμάτων”, σχολιάζει ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης, για την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, στην επίκαιρη ερώτησή του για το σταφιδικό ζήτημα.

“Εδώ και δύο χρόνια οι σταφιδοπαραγωγοί έχουν ακούσει πολλά, αλλά δεν έχουν δει τίποτα” επεσήμανε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αλ. Χαρίτσης.
Τόνισε ότι “σε μια περίοδο που το φαινόμενο της ακρίβειας έχει υπερδιπλασιάσει το κόστος παραγωγής σε λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα, πετρέλαιο και ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί στους αγρότες-παραγωγούς συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, οι συνεχιζόμενες κωλυσιεργίες και οι αργοί ρυθμοί από πλευράς υπουργείου στο πρόγραμμα απορρόφησης πλεονασμάτων σταφίδας συνιστά επιπρόσθετο κίνδυνο οι σταφιδοπαραγωγοί να χάσουν και την φετινή συνδεδεμένη ενίσχυση”. Και εκτίμησε πως “αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, θα χρειαστεί ενάμιση χρόνος για να καλυφθεί όλη η ποσότητα”.
Ο Αλ. Χαρίτσης σχολιάζει ότι “εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της απάντησής του δεν αναφέρθηκε καν στο πρόγραμμα απορρόφησης σταφίδας που είχε εξαγγείλει μόλις τον Ιανουάριο ο προκάτοχός του κ. Λιβανός, δημιουργώντας ερωτήματα ως προς την συνέχειά του. Ο υπουργός αρκέστηκε να υποσχεθεί κάλυψη των ζημιών των παραγωγών με μέτρα που θα εξαγγείλει μέσα στον Μάρτιο, χωρίς όμως να αναφερθεί μέσω ποιων χρηματοδοτικών εργαλείων θα πραγματοποιηθούν αυτές οι ενισχύσεις, αλλά και με ποιο χρονοδιάγραμμα”.
Τέλος, ο Μεσσήνιος βουλευτής ζήτησε από τον υπουργό να κατανοήσει ότι “το σταφιδικό ζήτημα που ταλαιπωρεί εδώ και 2 χρόνια χιλιάδες παραγωγούς της Πελοποννήσου, δεν χωρά πλέον καμία άλλη παλινωδία και καθυστέρηση”.