Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 21:04

Ερώτηση βουλευτών ΠΑΣΟΚ για εργάτες γης

Γράφτηκε από την
Ερώτηση βουλευτών ΠΑΣΟΚ για εργάτες γης

 

Ερώτηση στη Βουλή με θέμα “προβλήματα ενόψει της έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου, λόγω έλλειψης εργατών γης”, κατέθεσαν 8 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής.

Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη κι Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ σημειώνουν ότι “η έλλειψη εργατών γης ταλαιπωρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τον πρωτογενή τομέα όλης της χώρας και παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις των αγροτών για εύρεση λύσης, δυστυχώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί. Οι εργάτες γης είναι δυσεύρετοι, τα προϊόντα μένουν στα χωράφια και οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση. Ενόψει μάλιστα της έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου, ο προβληματισμός είναι ακόμη πιο έντονος, δεδομένου ότι οι ανάγκες για εργάτες γης είναι πολύ μεγάλες για τη συγκομιδή της ελιάς”. 

Αναφέρουν ότι “εκτός από την έλλειψη εργατικών χεριών, μεγάλες αγκυλώσεις και καθυστερήσεις προκαλεί η έντονη γραφειοκρατία που επικρατεί στις διαδικασίες πρόσληψης αλλοδαπών ή και ημεδαπών εργατών γης” και καταγράφουν αναλυτικά τι απαιτεί από τους αγρότες ο “γολγοθάς” της εύρεσης και πρόσληψης εργατών γης.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά στους ελαιοκαλλιεργητές επισημαίνουν ότι “ο αριθμός των εργατών που μπορεί να προσκαλέσει ο κάθε εργοδότης ρυθμίζεται από εγκύκλιο και αντιστοιχεί στα στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης. Ειδικά για την ελαιοκαλλιέργεια τα στρέμματα που απαιτούνται είναι τουλάχιστον 40 και αντιστοιχούν σε έναν εργάτη γης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ελαιοπαραγωγοί με μικρότερες εκτάσεις να μην μπορούν να προσλάβουν εργάτες γης, τη στιγμή μάλιστα που η φετινή ελαιοκομική χρονιά φαίνεται αρκετά καλή από άποψη παραγωγής. Πολλοί ελαιοπαραγωγοί ζητούν να δίνεται η δυνατότητα κοινής πρόσκλησης εργατών γης από δύο εργοδότες, εάν ο κλήρος τους είναι μικρός, προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν στις εργασίες συγκομιδής της ελιάς”.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: “Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την αντιμετώπιση του έντονου προβλήματος έλλειψης εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, την εξάλειψη των γραφειοκρατιών αγκυλώσεων και των καθυστερήσεων στις διαδικασίες πρόσληψης εργατών γης ενόψει και της έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου; Είναι στις προθέσεις σας η δραστική μείωση της απαιτούμενης έκτασης των 40 στρεμμάτων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και σε μικρότερους ελαιοπαραγωγούς να προσλάβουν εργάτες γης και να μπορέσουν να διευκολυνθούν στις εργασίες συγκομιδής της παραγωγής τους; Με δεδομένο ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από τους αγρότες για την απασχόληση παρατύπως διαμενόντων στη χώρα μας εργατών γης τρίτων χωρών, αλλά και την πρόσκληση εργατών τρίτων χωρών λήγει στις 30/9/2022, προτίθεστε να δώσετε παράταση μέχρι τέλος τους έτους;”.


NEWSLETTER