Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022 13:21

Ρυθμίσεις οφειλών ζητεί ο Μαντάς

Γράφτηκε από την
Ρυθμίσεις οφειλών ζητεί ο Μαντάς

Νέα έκτακτη ρύθμιση 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, απαλλαγή από ασφαλιστικές υποχρεώσεις όσων λειτουργούν καφενεία σε χωριά κάτω των 100 κατοίκων και αύξηση στα 10.000 ευρώ του ποσού οφειλής για την έκδοση αγροτικής σύνταξης, ζήτησε από την κυβέρνηση  βουλευτής Περικλής Μαντάς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του κ. Μαντά « όπως σημείωσε ο βουλευτής κατά τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τον "Εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας", “τα τελευταία 14 χρόνια η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δοκιμάζεται διαρκώς στη χώρα μας”, αρχικά λόγω των μνημονίων και στη συνέχεια λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μαντάς ζήτησε από το υπουργείο να δει το αίτημα των φορέων που σχετίζονται με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να θεσπιστεί ειδική ρύθμιση 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, προκειμένου «να μπορέσει ο κόσμος να ξεμπλοκάρει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει».

Επιπλέον ο κ. Μαντάς ζήτησε από την κυβέρνηση το όριο οφειλής ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου ένας αγρότης να μπορεί να βγει στη σύνταξη, να ανέλθει στα 10.000 ευρώ από τα 6.000 ευρώ που είναι σήμερα. Σημείωσε επίσης ότι πρόκειται “για αγρότες, για ανθρώπους του μόχθου”, οι οποίοι “αγωνιούν και έχουν περάσει πολύ δύσκολα τα τελευταία χρόνια”, καθώς και ότι η πολιτεία οφείλει να τους βοηθήσει ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν ομαλά τον εργασιακό τους βίο. Ο βουλευτής επίσης αναφέρθηκε στην “ερημοποίηση της υπαίθρου» και στην «αγωνία που έχουν πολλοί πολίτες της επαρχίας και ειδικά όσοι ζουν σε χωριά”, για τους οποίους η λειτουργία ενός «καφενείου του χωριού» είναι ζωτικής σημασίας. Παράλληλα σημείωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες πολλά καφενεία αναγκάζονται να κλείσουν και ζήτησε από την κυβέρνηση να θεσπιστούν κίνητρα ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο, προτείνοντας ενδεικτικά την απαλλαγή από ασφαλιστικές υποχρεώσεις για χωριά κάτω των 100 κατοίκων και τονίζοντας ότι “ένα καφενείο που βγάζει 300 ευρώ τον μήνα, δεν μπορεί να δίνει 220 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές”.

Όσον αφορά στο κεντρικό αντικείμενο του νομοσχεδίου, ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι πρόκειται για “τη τέταρτη κατά σειρά μεγάλη νομοθετική παρέμβαση” για τη βελτίωση της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας, καθώς και ότι περιλαμβάνει πληθώρα θετικών ρυθμίσεων και βελτιώσεων για τις οποίες “όλοι σχεδόν συμφωνούν”. Καυτηρίασε επίσης τη στάση της αντιπολίτευσης η οποία αν και ουσιαστικά συμφωνεί με τις ρυθμίσεις, επιμένει με τοξικότητα στο θέμα των υποκλοπών και τηρεί υποκριτική στάση απέναντι στους πλειστηριασμούς, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη μονιμοποίηση των μειώσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, στην αύξηση από 12 σε 24 δόσεις της πάγιας ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών, στη θέσπιση αυξήσεων στις συντάξεις για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στον εξορθολογισμό στρεβλώσεων και αδικιών που υπήρχαν μέχρι σήμερα για πολλές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες και για τους ένστολους, καθώς και στη μέριμνα για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας οι οποίοι πρόκειται να λάβουν αυξημένη έκτακτη στήριξη ύψους 250 ευρώ.»

 


NEWSLETTER