Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022 17:40

Ριζική αλλαγή του προγράμματος δακοκτονίας ζητεί ο Λαμπρόπουλος

Γράφτηκε από την

Ριζική αλλαγή του προγράμματος δακοκτονίας ζητεί με ερώτηση του ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος:

Αναλυτικά η ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά: «Είναι πλέον κοινή πεποίθηση, ότι το εφαρμοζόμενο για χρόνια Πρόγραμμα Δακοκτονίας, έχει αποτύχει, αφού και την φετινή ελαιοκομική περίοδο έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές στον ελαιόκαρπο από τον δάκο.

Τίποτα και σε όλα τα στάδια της δακοκτονίας, δεν γίνεται σωστά και με επάρκεια.

Σημειώνονται καθυστερήσεις, ελλείψεις σε φάρμακα, ακατάλληλα φάρμακα και αστοχίες στον χρόνο και τον τρόπο καταπολέμησης.

Τα ραντίσματα των συνεργείων δεν επαρκούν, καθώς χρειάζονται και άλλα επιπλέον από τους ίδιους τους παραγωγούς. Όσοι διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα για τα επιπλέον ραντίσματα μπορούν να διασώσουν την παραγωγή τους, ενώ οι υπόλοιποι βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται.

Επειδή είναι αναγκαιότητα, η επαρκής χρηματοδότηση του Προγράμματος, η ορθολογική κατανομή των πιστώσεων στις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας με κριτήρια, η έγκαιρη προμήθεια των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, η αύξηση του εποχικού προσωπικού (τομεάρχες δακοκτονίας, παγιδοθέτες), η μείωση της Γραφειοκρατίας στις διαγωνιστικές διαδικασίες, η έγκαιρη έκδοση των αποφάσεων από τα συναρμόδια Υπουργεία, η αύξηση της χρηματοδότησης του προσωπικού δακοκτονίας, η αξιοποίηση όλων των επιστημονικών δεδομένων από σχετικές έρευνες και μελέτες, η αξιοποίηση των νέων Τεχνολογιών και η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των εγκεκριμένων εντομοκτόνων.

Επειδή η αποτυχία του προγράμματος, σημαίνει ζημιά για τους παραγωγούς και την εθνική μας Οικονομία.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

Πρόκειται άμεσα να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή του Προγράμματος Δακοκτονίας, με βάση τις παραπάνω προτάσεις;