Παρασκευή, 06 Ιανουαρίου 2023 10:15

Ενίσχυση για ζημίες στην ελαιοπαραγωγή ζητεί ο Λαμπρόπουλος

Γράφτηκε από την
Ενίσχυση για ζημίες στην ελαιοπαραγωγή ζητεί ο Λαμπρόπουλος

Κρατική ενίσχυση για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή από το δάκο και το γλοιοσπόριο, ζητεί με ερώτηση του ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Λαμπρόπουλου : «Τις τελευταίες εβδομάδες στη Μεσσηνία σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές στον ελαιόκαρπο προς ελαιοποίηση αλλά και στις βρώσιμες ελιές, ποικιλίας Καλαμών, λόγω προσβολής από τον δάκο και το γλοιοσπόριο.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε συνδυασμό με τις χαμηλές και τη μεγάλη υγρασία της νύχτας, επιδείνωσαν την κατάσταση, με αποτέλεσμα ο ελαιόκαρπος να έχει σαπίσει και η όποια ελάχιστη συγκομιδή για ελαιοποίηση, να είναι ποιοτικά υποβαθμισμένη και μη συμφέρουσα.

Επειδή η ζημιά που έχει σημειωθεί, σε πολλά ελαιοπερίβολα είναι ολοκληρωτική, γεγονός που έχει διαπιστωθεί και από το κλιμάκιο γεωπόνων του ΕΛΓΑ, που επί τριήμερο επισκέπτεται τον Νομό, ύστερα από συνεννόηση που είχα πριν από ένα δεκαήμερο, με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Επειδή πρέπει να υπάρξει κρατική ενίσχυση και στήριξη των παραγωγών, που λίγες ημέρες πριν την συγκομιδή, υπέστησαν τέτοια μεγάλη ζημιά.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

Θα ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες, για την έγκριση κρατικής ενίσχυσης στους ελαιοκαλλιεργητές του Νομού Μεσσηνίας, που υπέστησαν ζημιές από τον δάκο και το γλοιοσπόριο, σε συνδυασμό με τις χαμηλές νυχτερινές θερμοκρασίες και τη μεγάλη υγρασία αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας, που σημειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, λίγο πριν την συγκομιδή του προϊόντος;».


NEWSLETTER