Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023 18:41

Ανούσια απάντηση Γεωργαντά σε Λαμπρόπουλο για εργάτες γης

Γράφτηκε από την
Ανούσια απάντηση Γεωργαντά σε Λαμπρόπουλο για εργάτες γης

Τις γνωστές (ανεπαρκείς) διαδικασίες για τους αλλοδαπούς εργάτες γης περιγράφει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς απαντώντας σε σχετική αναφορά του βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλου.

Προφανώς ο υπουργός κρίνει ότι επαρκούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί ενώ στην πραγματικότητα παραμένει το έλλειμα εργατικών χρειών
Αναλυτικά η απάντηση του κ. Γεωργαντά: «Όσον αφορά στη στήριξη των παραγωγών στην εξεύρεση εργατικών χεριών, η ελληνική Κυβέρνηση, ήδη από την περίοδο της πανδημίας, προχώρησε σε μία σειρά ενεργειών με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών των αγροτών σε εποχικούς εργάτες γης.
Με τροπολογία που ετοίμασε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Μάρτιο 2021 και έτυχε ευρείας διακομματικής αποδοχής (άρθρο 16 του ν. 4783/2021), προβλέφθηκε κατά παρέκκλιση διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες, προκειμένου να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εισόδου τους στη χώρα. Η διαδικασία αφορούσε την απασχόληση στην αγροτική οικονομία για τρεις μήνες, με δυνατότητα παράτασης για άλλους τρεις.
Ακολούθως, τον Ιούλιο του 2022, με την προσθήκη της παρ. 1α στο άρθρο 16 του ν. 4783/2021 και με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση των παραγωγών στην εξεύρεση εργατικών χεριών, εντάξαμε στην παραπάνω, κατά παρέκκλιση διαδικασία, τους πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη στη χώρα και δεν έχει ρυθμιστεί το καθεστώς διαμονής τους, ώστε να μπορούν να απασχοληθούν στην αγροτική οικονομία.
Με το άρθρο 80 Ν. 4997/2022 (ΦΕΚ Α΄ 219) δόθηκε παράταση της κατά παρέκκλισης διαδικασίας μετάκλησης έως τις 30.6.2023. Επιπρόσθετα, στην ίδια διάταξη, προβλέφθηκε ότι για τις αιτήσεις εργοδοτών που υποβάλλονται έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, ο ανώτατος αριθμός θέσεων απασχόλησης καθορίζεται σχετικά με τις καλλιέργειες: α) ελαιώνες, ελιές βρώσιμες, ένας (1) εργαζόμενος σε έκταση δεκαπέντε (15) στρεμμάτων, β) ελαιώνες, ελιές ελαιοποίησης, ένας (1) εργαζόμενος σε έκταση είκοσι (20) στρεμμάτων, χωρίς αριθμητικό περιορισμό ανά περιφερειακή ενότητα. Σημειώνεται ότι, η προηγούμενη αναλογία ήταν ένας (1) εργαζόμενος σε έκταση 32 και 40 στρεμμάτων αντίστοιχα.
Επίσης, στον ίδιο νόμο (ν. 4997/2022) στο άρθρο 65 προβλέφθηκε ο άνεργος που πραγματοποιεί έως 70 ημερομίσθια σε αγροτικές εργασίες, να μην χάνει την ιδιότητα του ανέργου, δίνοντας έτσι κίνητρο και σε ανέργους να απασχοληθούν στην αγροτική οικονομία της χώρας.
Συμπληρωματικά, με στόχο την στήριξη των παραγωγών στην εξεύρεση εργατικών χεριών, ως Κυβέρνηση θεσπίσαμε: α) την αύξηση στο μέγιστο της περιόδου της εποχικής εργασίας, η οποία εκτείνεται πλέον στους εννέα μήνες, αντί των έξι που ίσχυε πριν, ανά περίοδο δώδεκα μηνών (α. 47 Ν. 4825/2021, ΦΕΚ Α΄ 157) και β) τη θέσπιση πενταετούς άδειας διαμονής για εποχική εργασία, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε έναν εποχικό εργαζόμενο να εισέλθει με εθνική θεώρηση
και να εκδώσει άδεια διαμονής πενταετούς διάρκειας, χωρίς να απαιτείται δηλαδή η έκδοση ετήσιας εθνικής θεώρησης εισόδου, κάθε φορά που ο εργαζόμενος θα εισέρχεται στην Ελλάδα (α. 96 Ν. 4915/2022, ΦΕΚ Α΄ 63).
Αναφέρουμε επίσης, ότι η Χώρα μας έχει υπογράψει: α) στις 21.7.2022 Μνημόνιο Κατανόησης με το Μπανγκλαντές, ως προς την εφαρμογή των Τυποποιημένων Διαδικασιών Λειτουργίας μεταξύ Μπανγκλαντές και ΕΕ για την επανεισδοχή πολιτών του Μπαγκλαντές (Ν. 4959/2022 ΦΕΚ Α/144) και β) στις 24.11.2022 Διακρατική Συμφωνία με την Αίγυπτο, για τον καθορισμό των όρων εισόδου και διαμονής 5.000 πολιτών της Αιγύπτου στην Ελλάδα, με σκοπό την εποχική απασχόληση στον γεωργικό τομέα (Ν. 5009/2023, ΦΕΚ Α΄ 7).
Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και η Κυβέρνηση συνολικά, προσπαθούν με παρεμβάσεις τους να διευκολύνουν τους Έλληνες αγρότες, ώστε να αποκτήσουν το αναγκαίο εργατικό δυναμικό για τις καλλιέργειές τους.»


NEWSLETTER