Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2023 14:45

Κωνσταντινόπουλος για ενίσχυση περιοχών απολιγνιτοποίησης

Γράφτηκε από την
Κωνσταντινόπουλος για ενίσχυση περιοχών απολιγνιτοποίησης

Ερώτηση για την εξαίρεση του πρωτογενή τομέα από τη μέριμνα της κυβέρνησης για την ενίσχυση των περιοχών απολιγνιτοποίησης, μεταξύ άλλων και της Μεγαλόπολης κατέθεσε ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κωνσταντινόπουλου:»Με απογοήτευση παρατηρήσαμε την απουσία μέριμνας για τον πρωτογενή τομέα στο σχέδιο Προκήρυξης Καθεστώτος Ενισχύσεων «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» που αφορά τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης Πελοποννήσου παρά το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική παραγωγική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα που στηρίζει την τοπική ανάπτυξη, οικονομία και κοινωνική συνοχή στις εν λόγω περιοχές.

Το 2020 κατά τη δημοσιοποίηση στοιχείων του προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση», υπήρχε πρόβλεψη για την ενίσχυση δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα και μάλιστα μέσα από συλλογικά σχήματα Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών.

Όμως, αυτό φαίνεται ότι αγνοήθηκε στην από 13 Φεβρουαρίου 2023 ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου δημοσιεύθηκε για διαβούλευση το Σχέδιο της Προκήρυξης του Καθεστώτος Ενισχύσεων «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.

Είναι σαφές ότι απουσιάζει ο γεωργικός τομέας στο Σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα,. Ειδικότερα στο άρθρο 13 υπάρχει η αδικαιολόγητη εξαίρεση που αναφέρεται ως εξής: «Από τις ενισχύσεις του παρόντος καθεστώτος εξαιρούνται Συνεταιρισμοί, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ομ. Π.) Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.), Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, Δημόσιες και Δημοτικές Επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, Ατομικές Επιχειρήσεις».

Σε καμία περίπτωση όμως, δεν γίνεται να υπάρξει δίκαιη Μετάβαση χωρίς τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα, τόσο από άποψη παραγωγής και γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όσο και λόγω της ανάγκης παραγωγής ΑΠΕ από τους αγρότες και της δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων ή συμμετοχής τους σε αυτές.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι Υπουργοί:

Τι προτίθεστε να κάνετε για την αδικαιολόγητη εξαίρεση των συνεταιρισμών και κοινοπραξιών του αγροτικού τομέα και πώς θα βοηθήσετε πραγματικά τον αγροτικό τομέα στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης, όπως οφείλετε;»


NEWSLETTER