Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 16:40

Σε ημερίδα για τις τράπεζες ο Παναγιώτης Αδαμόπουλος

Γράφτηκε από την
Σε ημερίδα για τις τράπεζες ο Παναγιώτης Αδαμόπουλος

Στην ημερίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα “Τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα”, συμμετείχε ο Παναγιώτης Αδαμόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής Πειραιώς και υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ως προσκεκλημένος ομιλητής του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Διοίκησης.

Οπως ενημερώνει ο ίδιος, ανέλυσε στους φοιτητές “τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον κλάδο: α) Κουλτούρα: το 2000 που προσλήφθηκα στην Αγροτική Τράπεζα μας έλεγαν στα σεμινάρια πως «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο», ενώ σήμερα λένε «αυτός ο πελάτης δεν μας κάνει, γιατί δεν έχει χρήματα ή αυτόν τον πελάτη δεν τον θέλουμε γιατί είναι συνταξιούχος». β) Σύνθεση διοικητικών συμβουλίων τραπεζών: Παλιότερα ήταν Έλληνες επιχειρηματίες, Έλληνες τραπεζίτες, στελέχη, άνθρωποι από τα επιμελητήρια και από την αγορά, όλοι Έλληνες, Ενώ σήμερα είναι σχεδόν όλοι ξένοι που δεν γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα ούτε την ελληνική οικονομία ούτε τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας και όταν φεύγουν δεν τους ενδιαφέρει τι αφήνουν πίσω τους. γ) Παρουσία τραπεζικών καταστημάτων: Παλιότερα φύτρωναν σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά, ενώ σήμερα κλείνουν και αφήνουν ολόκληρες περιοχές χωρίς προσβασιμότητα. δ) Παρουσία των ξένων funds: από το 2015 με το τρίτο μνημόνιο έχουν έρθει στη χώρα μας με σκοπό να αγοράσουν τα κόκκινα δάνεια έναντι πινακίου φακής και να προσχωρήσουν σε πλειστηριασμούς· κατοικίες, αγροτική γη, ιδιωτικές εταιρείες αφελληνίζοντας την παραγωγική δύναμη της χώρας μας, την καλλιεργήσιμη γη, επιχειρήσεις που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν κατάφεραν να σταθούν όρθιες”.

Ακόμα, ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρθηκε “στη βίαιη συρρίκνωση που ζούμε στην Ελλάδα που δεν έχει καμία σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και που από 65.000 εργαζόμενοι έχουμε μείνει κάτω από 28.000” και παρατήρησε: “Η συρρίκνωση αυτή βλάπτει πέρα από τους εργαζόμενους και τους πελάτες και την κοινωνία και τις τοπικές κοινωνίες και την ίδια την χώρα και πως το θέμα δεν είναι μόνο συνδικαλιστικό, είναι βαθύτατα κοινωνικό και πολιτικό. Οι τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν στον πραγματικό τους ρόλο που είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, η στήριξη του αγρότη, του κτηνοτρόφου, του ελεύθερου επαγγελματία, του επιχειρηματία και εν τέλει η στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας και όχι να στηρίζουν μόνο τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα των μεγαλομετόχων”.

Τέλος, ζήτησε από τους νέους φοιτητές” να συμμετέχουν στα κοινά, να μας αμφισβητούν με κριτική στήριξη και να είναι ενεργοί πολίτες”.


NEWSLETTER