Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023 20:24

Μεσσηνία: Μάκαρης με Μανδηλάρη για την Πρωτοβάθμια Υγεία

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Μάκαρης με Μανδηλάρη για την Πρωτοβάθμια Υγεία

 

Ανησυχητική και απογοητευτική είναι η κατάσταση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Μεσσηνία, όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση του Μανώλη Μάκαρη, γραμματέα του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας και υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με τον πρόεδρο του Σωματείου Ιατρών Κέντρων Υγείας Μεσσηνίας Ηλία Μανδηλάρη.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Μαν. Μάκαρη, στη συνάντηση έγινε στο Κ.Υ. Μελιγαλά  διαπιστώθηκε ότι:

“Στα Κέντρα Υγείας της Μεσσηνίας (εκτός του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου Καλαμάτας) δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη ιατρικού προσωπικού από το 2019 μέχρι και σήμερα! Οι ελλείψεις ιατρών στα Κέντρα Υγείας της Μεσσηνίας κυμαίνονται στο 40% περίπου! Ενώ οι γιατροί των Κέντρων Υγείας έχουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων στις υγειονομικές μονάδες στις οποίες υπηρετούν, τους επιβάλλεται επιπλέον να καλύψουν κενά και σε άλλες μονάδες! Για παράδειγμα, γιατροί του Κ.Υ. Μελιγαλά παίρνουν εντολή να μετακινηθούν στο Κέντρο Φιλιατρών. Ακόμη γιατροί του Κ.Υ. Αγίου Νικολάου παίρνουν εντολή να μετακινηθούν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Υπάρχει πρόβλημα με τους οδηγούς και τα πληρώματα του ασθενοφόρου του Κ.Υ. Μελιγαλά και συγκεκριμένα λόγω των ελλείψεων βγαίνει μόνο μία βάρδια την ημέρα αντί για τρεις! Υπάρχει μεγάλη έλλειψη και νοσηλευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα στα Κ.Υ. Μελιγαλά, Αγίου Νικολάου, Μεσσήνης και στο Κέντρο Εφημερίας Λογγά. Ειδικά το Κέντρο Εφημερίας Λογγά δεν εφημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, παρότι στην ευρύτερη περιοχή της Κορώνης υπάρχει «υγειονομική τρύπα» και δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη η απόφαση που έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εδώ και 15 χρόνια περίπου, για την ίδρυση και λειτουργία Κ.Υ. στον Άγιο Ανδρέα. Ακόμη και όταν προκηρύσσονται θέσεις γιατρών για τα Κ.Υ. ανταπόκριση από γιατρούς δεν υπάρχει. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη θέσπιση κινήτρων. Υπάρχει πρόβλημα με τον θεσμό του προσωπικού ιατρού, λόγω της μεγάλης έλλειψης της ειδικότητας των γενικών ιατρών στα Κ.Υ. Επειδή οι γενικοί γιατροί δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις θέσεις των προσωπικών ιατρών, παρατηρείται το φαινόμενο πολίτες να επιλέγουν προσωπικό ιατρό που βρίσκεται σε πολύ μακρινή απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να επιλέγεται από περισσότερους γιατρούς η ειδικότητα του γενικού γιατρού και να βελτιωθεί η πάρα πολύ χαμηλή αναλογία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Στα Κ.Υ. της Μεσσηνίας (πλην της Καλαμάτας) δεν λειτουργεί κανένα μικροβιολογικό και κανένα ακτινολογικό εργαστήριο. Το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό των Κ.Υ. θα πρέπει να μονιμοποιηθεί. Το Κ.Υ. Φιλιατρών τις μισές μέρες του μήνα δεν εφημερεύει, ενώ τις άλλες μισές τα πρωινά ιατρεία γίνονται απόγ ιατρούς του Κ.Υ. Υγείας Μελιγαλά και η εφημερία από αγροτικούς γιατρούς”.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ παρατηρεί ότι “όλα αυτά δείχνουν ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει καταρρεύσει. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση. Οι πολίτες δικαιούνται υπηρεσίες Π.Φ.Υ., οι οποίες να είναι δημόσιες, υψηλού επιπέδου και δωρεάν. Η απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα πρέπει να σταματήσει. Για αυτό χρειάζεται μια νέα πολιτική που θα επενδύσει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και θα παρέχει ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε κάθε πολίτη στη Μεσσηνία”.


NEWSLETTER