Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023 21:03

Στήριξη πατατοπαραγωγών ζητούν Μαντάς και Νικολακόπουλος

Γράφτηκε από την

 

Την άμεση και δραστική στήριξη των παραγωγών πατάτας που πλήττονται αυτή την περίοδο σε Ηλεία και Μεσσηνία, ζητούν με κοινή παρέμβασή τους προς την κυβέρνηση οι βουλευτές Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος και Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

Στην ερώτησή τους προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι δύο βουλευτές πραγματοποιούν αναφορά στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικοί παραγωγοί πατάτας σε Μεσσηνία και Ηλεία λόγω της μεγάλης αύξησης στο κόστος παραγωγής, αλλά και των σημαντικών ελλείψεων που εντοπίζονται σε εργατικά χέρια. Παράλληλα σημειώνουν ότι η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας των λεγόμενων "ελληνοποιήσεων", δηλαδή εισαγωγών πατάτας «αμφιβόλου ποιότητας από ξένες χώρες και ιδιαίτερα την Αίγυπτο, χωρίς να υπάρχει επαρκής έλεγχος ή περιορισμός», γεγονός που λειτουργεί «εις βάρος της ντόπιας καλλιέργειας». Τονίζουν επίσης ότι «μεγάλες ποσότητες έχουν μείνει απούλητες από την προηγούμενη παραγωγή», δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα δυσμενές και αρνητικό κλίμα, ειδικά ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές σημειώνουν τέλος ότι υπό αυτές τις συνθήκες τίθενται σε κίνδυνο και απειλούνται με εγκατάλειψη οι καλλιέργειες πατάτας τόσο στην Ηλεία όσο και στη Μεσσηνία. Ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης των παραγωγών, να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να περιορίσουν περισσότερο το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης εισαγωγής προϊόντος από ξένες χώρες, καθώς και να υπάρξουν ενέργειες για την αποκατάσταση και διατήρηση της ομαλότητας στην αγορά σε βάθος χρόνου.