Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2023 21:40

Συνάντηση ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας με Χρυσομάλλη και Μαντά

Γράφτηκε από την
Συνάντηση ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας με Χρυσομάλλη και Μαντά

 

Συνάντηση εργασίας με τους βουλευτές Μίλτο Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας Γιώργου Καπερώνη και του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΕΒΕΣ: «Κυρίαρχο θέμα της συνάντησης ήταν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις που θα επιφέρει με την εφαρμογή του στην επιχειρηματική κοινότητα και όχι μόνο. Όλοι, μετέφεραν τους προβληματισμούς τους αλλά και τις προτάσεις τους γραπτώς, καθώς τα νέα φορολογικά μέτρα είναι οριζόντια μέτρα –και ως εκ τούτου άδικα– με την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με βάση το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος, να μη λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, αλλά μόνο να αντιμετωπίζει εκ προοιμίου και εντελώς ισοπεδωτικά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες.

Μετά από διεξοδική συζήτηση με τους επικεφαλής των σωματείων και φορέων, ομόφωνα όλοι πρότειναν την απόσυρση του εν λόγω Νομοσχεδίου ή εάν εφαρμοστεί, να υπάρξουν σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές που θα είναι ευνοϊκές για τους επιτηδευματίες, την απασχόληση, αλλά και τα φορολογικά έσοδα του Κράτους. Επισημάνθηκε πως την τελευταία δεκαετία έχουν πληγεί αλλεπάλληλα από τα μνημόνια, την πανδημία, τα capital controls, πολέμους σε περιοχές που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών των πρώτων υλών, με αποκορύφωμα την συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και ακρίβεια. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η συσσώρευση μεγάλων οφειλών προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τις Τράπεζες και η οριακή βιωσιμότητα στη πλειοψηφία των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.

Οι βουλευτές από την πλευρά τους στις τοποθετήσεις τους ανέφεραν πως η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής για να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά ταυτόχρονα τα τελευταία χρόνια έχει σταθεί εμπράκτως με τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στο πλευρό της επιχειρηματικότητας. Κατανοήσαν τα επιχειρήματα και τις προτάσεις για διατάξεις του νομοσχεδίου που χρήζουν άμεσης τροποποίησης και υποσχέθηκαν πως θα μεταφέρουν τους προβληματισμούς, τις προτάσεις και τα υπομνήματα της επιχειρηματικής κοινότητας στον Υπουργό Οικονομικών, έτσι ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο.                                                                     

Στη συνάντηση παρέστησαν οι πρόεδροι και μέλη των Σωματείων – Μελών της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και  Εμπορικών Σωματείων (ΟΕΒΕΣ) Μεσσηνίας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος και μέλη της διοίκησης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Νοτιοανατολικής  Πελοποννήσου Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιάννης Μαρινόπουλος και μέλη της διοίκησης, ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Μεσσηνίας Κώστας Κουτσουμπός και μέλη της διοίκησης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Γιώργος Εγγλέζος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης Γιώργος Πετρόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης Παναγιώτης Μαργιάννης, η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Μεσσηνίας Κατερίνα Μπάμπαλη και ο πρόεδρος του ΣΚΕΑ Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας.


NEWSLETTER