Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2023 11:41

Μαντάς για τον προϋπολογισμό: “Τεράστιο αναπτυξιακό έργο σε υποδομές” (βίντεο)

Μαντάς για τον προϋπολογισμό: “Τεράστιο αναπτυξιακό έργο σε υποδομές” (βίντεο)

 

«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, η κυβέρνηση συνεχίζει να εκτελεί απρόσκοπτα ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο σε έργα υποδομής, αλλά και στον πρωτογενή τομέα. Ειδικά στη Μεσσηνία είναι σε εξέλιξη ο δρόμος "Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη", ένας δρόμος που τον ζητούσαν οι τοπικές κοινωνίες εδώ και πενήντα χρόνια. Έχει δημοπρατηθεί η παράκαμψη της Γιάλοβας, ολοκληρώνονται οι μελέτες του "Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα", στήθηκε το υδατοδρόμιο στην Καλαμάτα, δύο μεγάλα φράγματα είναι σε εξέλιξη, η διαδικασία παραχώρησης του αεροδρομίου προχωρά και η μεγάλη σύμβαση συνεργασίας με το Ισραήλ για το διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων είναι ήδη σε εφαρμογή», τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024.

«Και όλα αυτά δεν γίνονται δια μαγείας» συμπλήρωσε, αλλά αντίθετα διότι «υλοποιείται με επιμονή, σύνεση και μεθοδικότητα ένα στρατηγικό σχέδιο για την περιοχή μας».

Πέραν των σημαντικών έργων για τη Μεσσηνία, ο κ. Μαντάς επίσης σημείωσε ότι ο φετινός προϋπολογισμός καταρτίζεται εν μέσω δύο σημαντικών προκλήσεων: από τη μια μεριά βρίσκεται η αναγκαιότητα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, «η οποία» όπως τόνισε «είναι ήδη εδώ» και από την άλλη μεριά υπάρχει η ανάγκη για ανάσχεση του κύματος ακρίβειας και πληθωρισμού που πλήττει την παγκόσμια οικονομία και ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα.

Για τους λόγους αυτούς σύμφωνα με τον βουλευτή, ο φετινός προϋπολογισμός βασίζεται σε πέντε θεμελιώδεις άξονες που συνεχίζουν την επιτυχημένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της προηγούμενης τετραετίας.

Κατά τον κ. Μαντά, στο επίκεντρο του νέου σχεδιασμού βρίσκονται τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών (αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, διεύρυνση του αφορολογήτου, επέκταση επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ξεπάγωμα τριετιών, κατάργηση παρακράτησης 30% για απασχολούμενους συνταξιούχους, απαλλαγή από φαρμακευτική δαπάνη για πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ, χορήγηση έκτακτων ενισχύσεων όπου χρειαστεί, κλπ.), καθώς και η έμμεση αύξηση των εσόδων χωρίς αύξηση των φόρων, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, η καλύτερη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και η στοχευμένη αύξηση των δαπανών για Υγεία και Παιδεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον βουλευτή «ο φετινός προϋπολογισμός βασίζεται στις αρχές της σταθερότητας και της ισορροπίας, δίνοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη βαρύτητα στις προτεραιότητες της εποχής μας», αλλά και μεριμνώντας για τη διάχυση της συνολικής ευημερίας σε ολόκληρη την κοινωνία.