Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 15:05

Ερώτηση Λαμπρόπουλου για «αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Γράφτηκε από την

Ερώτηση για την «αντιμετώπιση της λειψυδρίας στον Νομό Μεσσηνίας με προγραμματισμό και κατασκευή λιμνοδεξαμενών και φραγμάτων» κατέθεσε ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Λαμπρόπουλου «Η κλιματική αλλαγή και οι ακραίες επιπτώσεις, που προκαλεί, είναι το μεγάλο πρόβλημα, που καλούνται όλες οι Κυβερνήσεις και οι Διεθνείς Οργανισμοί, να δώσουν λύσεις, πριν να είναι πολύ αργά για όλη την ανθρωπότητα. Οι Μεσογειακές χώρες και η Ελλάδα, ιδιαίτερα δε η Νότια Πελοπόννησος, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της κρίσης.

Τα τελευταία χρόνια, ο Νομός Μεσσηνίας, υφίσταται τις βαριές επιπτώσεις, κυρίως στον Πρωτογενή Τομέα, με τεράστια προβλήματα σε όλες τις καλλιέργειες, όπως, ελιάς, σταφίδας, σύκων, λόγω της λειψυδρίας και των υψηλών θερμοκρασιών, με ακαρπίες, μειωμένες ποσότητες και κατώτερες ποιότητες των παραγόμενων προϊόντων. Τόσο η ορθολογική διαχείριση των υπαρχόντων υδάτινων πόρων, όσο και οι κατάλληλες παρεμβάσεις, για την αειφορική διαχείρισή τους, κρίνονται επιβεβλημένες. Η λειψυδρία και η εξ αυτής μειωμένη παραγωγή, θα επιτείνει την ερήμωση και εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους του Νομού, θα πρέπει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης να εκπονήσουν Μελέτες και να σχεδιάσουν έργα υποδομής, ώστε να εμποδίσουμε το νερό να πάει στη θάλασσα.

Να επιλεγούν θέσεις, σε όλο τον Νομό για την κατασκευή μικρών φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών.

Το Φιλιατρινό Φράγμα, που έπρεπε να έχει λειτουργήσει, το Μιναγιώτικο, που δεν πρέπει να καθυστερήσει, το Φράγμα Λαγκούβαρδου, για το οποίο υπάρχει προμελέτη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και ένα επίσης μεγάλο φράγμα, που πρέπει να κατασκευαστεί, στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Οιχαλίας, στα σύνορα με την Αρκαδία, θα αποτελέσουν σωτήρια λύση για τις καλλιέργειες περίπου 150 χιλιάδων στρεμμάτων στη Μεσσηνία.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

Πότε προβλέπεται να λειτουργήσει το Φιλιατρινό Φράγμα και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του Μιναγιώτικου;
Θα προγραμματιστεί η κατασκευή του Φράγματος στο Λαγκούβαρδο, στον Δήμο Τριφυλίας, καθώς και αυτό στον χείμαρρο από την Αγία Θεοδώρα, στα σύνορα του Δήμου Οιχαλίας με την Αρκαδία;
Θα προχωρήσουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού, σε επιλογή θέσεων, μελέτες και κατασκευές μικρότερων φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών στη Μεσσηνία;
Θα βελτιωθούν και εξυγιανθούν, οι εγγειοβελτιωτικές υποδομές, αρμοδιότητας ΓΟΕΒ ΠΑΜΙΣΟΥ, ώστε να καλλιεργούνται όλες οι εκτάσεις εκατέρωθεν του Πάμισου ποταμού;»