Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024 20:10

Χαρίτσης για τα Τέμπη: “Η ελληνική κοινωνία ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη”

Χαρίτσης για τα Τέμπη: “Η ελληνική κοινωνία ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη”

“Συγκάλυψη τέλος: Η ελληνική κοινωνία ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών”, τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Real Fm 97.8” και στον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου.

Επεσήμανε ότι “το ζήτημα της προστασίας των θεσμών και του κράτους δικαίου είναι κεφαλαιώδες για μας. Δεν θα παίξουμε μικροκομματικά παιχνίδια, θα συναινέσουμε στην πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση για το έγκλημα των Τεμπών, γιατί θέλουμε να προχωρήσει η συζήτηση, να αποκαλυφτεί η αλήθεια στον ελληνικό λαό και να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες όπου υπάρχουν”.

Ο Αλ. Χαρίτσης παρατήρησε ότι “η κυβέρνηση γνώριζε ότι από το καλοκαίρι του 2019 είχε καταστραφεί το σύστημα σηματοδότησης εξαιτίας της πυρκαγιάς και δεν έκανε απολύτως τίποτα” και υπογράμμισε: “Από τις πρώτες ώρες του δυστυχήματος το μόνο που ενδιέφερε την κυβέρνηση ήταν να στήσει μια επιχείρηση επικοινωνιακής συγκάλυψης για να μην φτάσουμε στο σημείο να κατηγορηθούν οι υπουργοί της και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης για το δυστύχημα”.
Σημείωσε πως “η Εξεταστική Επιτροπή μετατράπηκε σε παρωδία, δεν κλήθηκαν ουσιώδεις μάρτυρες και όχι μόνο δεν έγινε αυτό που είχε πει ο κ. Μητσοτάκης, να χυθεί άπλετο φως, αλλά υπήρξε πλήρης συσκότιση” και πρόσθεσε: “Το γεγονός ότι κατά την συζήτηση του πορίσματος ο κ. Μητσοτάκης απουσίαζε από την Βουλή, αντί να έρθει να απολογηθεί και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και ότι μόλις 20 βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ήταν παρόντες ήταν μία διαδικασία ντροπιαστική για το ελληνικό Κοινοβούλιο”.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς εκτίμησε ότι “οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «Το Βήμα» επιβεβαιώνουν και αποδεικνύουν ότι έχουν παραποιηθεί οι διάλογοι μεταξύ μηχανοδηγού και σταθμάρχη για να στηριχτεί η θεωρία του ανθρώπινου λάθους, την οποία από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έσπευσε να υιοθετήσει” και υπενθύμισε πως “στο διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης προδίκασε οποιαδήποτε έρευνα μιλώντας για ανθρώπινο λάθος”.

“ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΩΝ”

Συνεχίζοντας, δήλωσε πως “υπάρχουνε πολύ σοβαρά ερωτηματικά. Υπάρχουν σαφέστατες πολιτικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη προσωπικά και των υπουργών του. Η Νέα Αριστερά ζήτησε από την πρώτη στιγμή την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για να διερευνηθούν συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων”.

Ο Αλ. Χαρίτσης ξεκαθάρισε πως “είμαστε απολύτως σαφείς. Εφόσον υπάρξει από την δικαιοσύνη σχετικό αίτημα, θα ψηφίσουμε υπέρ της άρσης ασυλίας συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων ώστε να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου και αν αυτές ανήκουν” και σημείωσε: “Αυτό ζητάει η ελληνική κοινωνία, η οποία βοά για αυτό το ζήτημα, ενώ πλέον υπάρχει και πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για το ζήτημα. Δεν μπορεί η χώρα μας να διασύρεται ως χώρα στην οποία δεν προστατεύεται το Κράτος Δικαίου. Είναι ένα ζήτημα κομβικό για την Δημοκρατία μας, φέτος στα 50 χρόνια της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας να αποδοθεί δικαιοσύνη. Να μην μένουν σκιές και να μπορεί η ελληνική δημοκρατία να προχωρήσει μπροστά αποδίδοντας δικαιοσύνη”.

Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι “η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει κουρελόχαρτο το κράτος δικαίου στην χώρα μας. Το επισημαίνει και η Ευρωπαία εισαγγελέας. Βιώνουμε μία κατάσταση η οποία δεν έχει προηγούμενο στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης και για αυτό από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει. Και αυτό τον αγώνα θα τον δώσουμε μαζί με την ελληνική κοινωνία το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από το επόμενο τριήμερο στη Βουλή”.