Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024 21:00

Απάντηση Σδούκου σε Λαμπρόπουλο για το ενεργειακό κόστος

Απάντηση Σδούκου σε Λαμπρόπουλο για το ενεργειακό κόστος

Τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους αναφέρει η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου απαντώντας σε ερώτηση το βουλευτή Γιάννη Λαμπροπούλου.

Αναλυτικά η απάντηση της κ. Σδούκου: «Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλο επισημαίνουμε ότι η Κυβέρνηση, έχοντας απόλυτη επίγνωση της σημασίας της ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους για όλους τους καταναλωτές, έχει καταστήσει έμπρακτα ως πυλώνα της πολιτικής της, όπως έπραξε ήδη από τις πρώτες ημέρες της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης, την στήριξη όλων των ενεργειακών καταναλωτών και την αποκλιμάκωση των τιμών προκειμένου να εξασφαλιστεί απρόσκοπτα η πρόσβαση στην ενέργεια όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η εξασφάλιση προσιτών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποτελεί πάγια επιδίωξη της πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον τομέα της ενέργειας.

Σε συνέχεια πλήθους μέτρων στήριξης της κοινωνίας που έχουν ληφθεί έως σήμερα στο πλαίσιο της θεσμοθέτησης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, σημειώνουμε ότι για όλους τους Πελάτες (εκτός των Ευάλωτων Πελατών) και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 39 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες, ο Προμηθευτής δύναται να προβλέπει δυνατότητα εξόφλησης του Λογαριασμού Κατανάλωσης σε δόσεις βάσει ειδικών όρων που συμφωνούνται στη Σύμβαση και καθορίζουν κατ’ ελάχιστον το πλήθος των περιοδικών πληρωμών και τη συχνότητα αυτών, το επιτόκιο που ενδεχομένως εφαρμόζεται, καθώς και υπολογισμό της συνολικής ποσοστιαίας επιβάρυνσης του ποσού του Λογαριασμού Κατανάλωσης λόγω καταβολής του σε δόσεις. Επιπροσθέτως, στην παράγραφο 9 του ανωτέρω άρθρου ορίζεται ότι σε Πελάτες οι οποίοι είναι πιθανόν να αντιμετωπίζουν δυσχέρεια ή αδυναμία αποπληρωμής λογαριασμών κατανάλωσης, ο Προμηθευτής δύναται να παρέχει, πέραν των προβλέψεων της παραγράφου 3, ειδικά προγράμματα ρύθμισης εξόφλησης λογαριασμών ή διακανονισμού παλαιότερων οφειλών, ιδίως μέσω δόσεων.

Περαιτέρω, επιχειρήσεις από όλη τη χώρα και κάθε μεγέθους και νομικής μορφής, με πεδίο δράσης τον τουρισμό, την εστίαση, το εμπόριο και άλλες υπηρεσίες επωφελούνται από τα προγράμματα «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα» (συνολικός προϋπολογισμός 176,75 εκ. ευρώ) και «Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις» (συνολικός προϋπολογισμός 176,75 εκ. ευρώ). Οι ωφελούμενοι διασφαλίζουν σημαντική οικονομική ενίσχυση για την υλοποίηση δράσεων που θα τους βοηθήσουν να εξοικονομήσουν ενέργεια και κατά συνέπεια μείωση του ενεργειακού κόστους, ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσουν ενεργειακά την επιχείρησή τους, συμβάλλοντας στην προσπάθεια μείωσης εκπεμπόμενων ρύπων.

Μέσω του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις» , οι επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα με επιδότηση έως 10.000€ (ή ποσοστό 50% για τις μικρές επιχειρήσεις και 40% για τις μεσαίες και τις μεγάλες) να εγκαταστήσουν νέο σύστημα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας ή/και νέο σύστημα ηλιακής θέρμανσης, ή να προμηθευτούν έξυπνες συσκευές μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου) και να κάνουν δαπάνες λοιπών παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας που είναι απαραίτητες για την επίτευξη του ενεργειακού στόχου του προγράμματος (πχ αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών που χρησιμοποιούνται για την παροχή αγαθών και υπηρεσιών). Ήδη μέχρι σήμερα 1.800 αιτήσεις έχουν προεγκριθεί, ενώ πάνω από 4.000 βρίσκονται στην φάση επεξεργασίας της αίτησης τους.

Μέσω του προγράμματος «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα», οι επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα ευρύτερων παρεμβάσεων, όπως για παράδειγμα να προβούν σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού κελύφους (πχ θερμομόνωση, συστήματα σκίασης κ.λπ.), να αντικαταστήσουν ενεργοβόρα συστήματα με νέας τεχνολογίας συστήματα (πχ σύστημα φωτισμού, ψύξης-θέρμανσης, παροχής ζεστού νερού, αερισμού κ.λπ.), να αντικαταστήσουν παλαιό εξοπλισμό παροχής αγαθών και υπηρεσιών (πχ φούρνους, ψυγεία κ.λπ.) ,να εγκαταστήσουν ηλιοθερμικά συστήματα κ.λπ. Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνεται και το σύνολο των υπηρεσιών μηχανικού που απαιτούνται (έκδοση πιστοποιητικών, μελέτες, άδειες κ.λπ.). Η επιδότηση ανάλογα με τον τύπο της παρέμβασης και των δαπανών, καθώς και του μεγέθους της επιχείρησης, φτάνει έως και το 65%. Ήδη έχουν ανταποκριθεί και είναι σε προέγκριση περίπου 1.500 επιχειρήσεις ενώ 3.000 βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας της αίτησης τους.

Παράλληλα, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρακολουθεί στενά το ζήτημα του κόστους της ενέργειας και διαμορφώνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις του σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, στοχεύοντας πάντοτε στην εξομάλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις».