Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 07:22

18 εκ. ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Το δυσθεώρητο ποσό των 18 εκατομμυρίων ευρώ αγγίζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοτών και επιχειρήσεων προς το Δήμο Καλαμάτας: Αυτό αναφέρει σε ερώτησή του ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, ζητώντας ρύθμιση των οφειλών. Το θέμα είναι όμως ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιες οφειλές από αυτές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες επειδή πράγματι οι δημότες δεν μπορούν να τις πληρώσουν λόγω κρίσης, και ποιες είναι οι "συνήθεις οφειλές" των μπαταχτσήδων, που αυτή τη φορά χρησιμοποιούν την ύφεση ως άλλοθι για να κερδοσκοπήσουν. 

Εξυπακούεται λοιπόν ότι πρέπει να γίνει ρύθμιση χρεών, αλλά όχι για όλους: Η λογική λέει να ρυθμιστούν μεν τα χρέη όσων θέλουν και δεν μπορούν να πληρώσουν, αλλά να αποκλειστούν από τη ρύθμιση οι... κατ' επάγγελμα μπαταχτσήδες. 

Υπενθυμίζουμε σχετικά ότι, πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση, είχαν ήδη συσσωρευτεί μεγάλες οφειλές δημοτών και επιχειρήσεων προς το Δήμο Καλαμάτας. Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως, μεταξύ άλλων, πολλές επιχειρήσεις δεν πληρώνουν ποτέ τέλη μέχρι να... αλλάξουν όνομα και να αποκτήσουν άλλο ΑΦΜ. 

Συγκεκριμένα, υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις από το χώρο της εστίασης και της ψυχαγωγίας που δεν πληρώνουν φόρους ή τέλη και συνεχίζουν να λειτουργούν για όσο χρονικό διάστημα εισπράττουν επιστροφές ΦΠΑ από την αρχική επένδυση. Οταν ο ΦΠΑ γίνει χρεωστικός και πρέπει να πληρώσουν, κλείνουν την επιχείρηση αφήνοντας φέσια στους δήμους. Μετά από λίγο καιρό ανοίγουν πάλι την επιχείρηση με άλλο όνομα και άλλο ΑΦΜ. Εννοείται ότι οι δήμοι δεν θα εισπράξουν ποτέ αυτές τις οφειλές, γιατί το νομικό πρόσωπο που τις οφείλει έχει πάψει να υφίσταται μετά τη διάλυση της εταιρείας - και άρα δεν έχει περιουσιακά στοιχεία.

Αυτή βεβαίως δεν είναι η μόνη μέθοδος που χρησιμοποιούν οι κατ' επάγγελμα μπαταχτσήδες για να μην πληρώνουν τέλη. Χρησιμοποιούν πολλούς τρόπους, και φυσικά για να συνεχίσουν τις δράσεις τους αξιοποιούν συχνά τις ρυθμίσεις που γίνονται για τους συνεπείς δημότες. Ετσι λοιπόν, οι επαγγελματίες μπαταχτσήδες πηγαίνουν και κάνουν ρύθμιση οφειλών, πληρώνουν μια-δυο δόσεις για να σταματήσουν τη διαδικασία δίωξής τους, και μετά συνεχίζουν ακάθεκτοι τη... συσσώρευση οφειλών.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ  ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος στην ερώτησή του στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη αναφέρει τα εξής:

«Στο Δήμο Καλαμάτας οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται περίπου στα 18.000.000 ευρώ, ποσό τεράστιο για τους οφειλέτες δημότες αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου. Αυτά τα συσσωρευμένα χρέη, απ’ ό,τι αποδεικνύεται στην πράξη και με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, είναι αδύνατον να εξοφληθούν από τους δημότες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, τέλος, πρόστιμο το οποίο έχει επιβληθεί επί του τέλους και προσαυξήσεις - λόγω λήξης της προθεσμίας πληρωμής των οφειλών.

Κατόπιν αυτών είναι αναγκαίο να θεσμοθετηθεί ρύθμιση στην οποία να προβλέπεται ότι θα μπορεί ο κάθε οφειλέτης να προσέρχεται στον δήμο και να εξοφλεί την κύρια οφειλή του σε μηνιαίες δόσεις, διαγράφοντας πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει η δυνατότητα είσπραξης, από πλευράς δήμου, πολύ μεγάλου μέρους της κύριας οφειλής, κάτι που θα βοηθήσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ενώ παράλληλα θα είναι και ευεργετικό για τους δημότες οφειλέτες, αφού θα τους δοθεί η δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους στη σημερινή δύσκολη περίοδο».