Παρασκευή, 22 Μαϊος 2015 21:57

Συνάντηση Κωνσταντινέα με τον υφυπουργό Αμυνας για το στρατόπεδο της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Να αξιοποιηθεί το στρατόπεδο της Καλαμάτας ως κέντρο μελέτης και χρήσης των νέων τεχνολογιών στην πρόληψη και διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, προτείνει, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας.

 

Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του βουλευτή, συζητήθηκε κατά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Τόσκα, προς τον οποίον και υπέβαλε πλήρη εισήγηση σχετικά με την αξιοποίηση του στρατοπέδου «Παπαφλέσσας» της Καλαμάτας με κοινωνικό πρόσημο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Αναλυτικά, ο Π. Κωνσταντινέας, εισηγείται προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οι ήδη υπάρχουσες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του στρατοπέδου "Παπαφλέσσας" της Καλαμάτας να αποτελέσουν: «α) Κέντρο αναφοράς για την ανταλλαγή απόψεων φορέων, πολιτικών και στρατιωτικών, με στόχο τον αποτελεσματικό συντονισμό τους κατά την αντιμετώπιση φυσικών και άλλων ανθρωπογενών καταστροφών και β) Κέντρο μελέτης και χρήσης των νέων τεχνολογιών στην πρόληψη και τη διαχείριση αυτών των έκτακτων καταστάσεων. Ηδη σε αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται πως υπάρχει κάποια προετοιμασία από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, αλλά και από το ίδιο το ΝΑΤΟ, σε ευρύτερο συμμαχικό επίπεδο».

 

Προσθέτει επίσης, ο βουλευτής ότι «η ερευνητική και πειραματική εφαρμογή προληπτικών δράσεων και η εκπόνηση προληπτικών σχεδίων αντιμετώπισης δυσάρεστων καταστάσεων, θα αποτελέσει οδηγό για εφαρμογές και σε άλλες περιοχές της χώρας. Επίσης, τα σενάρια των επιχειρήσεων των ίδιων των Ενόπλων Δυνάμεων θα ενισχυθούν με νέα δεδομένα. Στην Καλαμάτα, εξ άλλου, λειτουργούν υψηλού επιπέδου στρατιωτικές εγκαταστάσεις, που μπορούν να συνδυάσουν διακλαδική επιχειρησιακή δράση (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία)».