Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2015 08:32

Βέτο 41 βουλευτών στο διορισμό της Παναρίτη

Γράφτηκε από την
Βέτο 41 βουλευτών στο διορισμό της Παναρίτη

Μίνι... ανταρσία εκδηλώθηκε από ομάδα 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του Μεγάρου Μαξίμου να διορίσουν την Ελενα Παναρίτη στη θέση της μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Την επιλογή της κ. Παναρίτη για το ΔΝΤ αμφισβητούν ο Νίκος Φίλης και ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, δύο από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού. Στους υπογράφοντες βρίσκονται και οι βουλευτές Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος και Ελενα Ψαρρέα.

Στην υπόθεση της Ελενας Παναρίτη αναμένονται εξελίξεις αφού ο Αλέξης Τσίπρας είχε καλέσει τον Γιάνη Βαρουφάκη χθες βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να επανεξεταστεί η απόφαση διορισμού της πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ως αντιπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ, τοποθέτηση που από τους 41 διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται ως μνημονιακή.

«Mε κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Ελενα Παναρίτη ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κι αυτό παρά το ότι η πολιτεία της βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες, τις αντιλήψεις και την πολιτική που πρεσβεύει -και με βάση την οποία εξελέγη- ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια εξέχoυσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορεί να εκφράζει τη σημερινή κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι συμβολικό, είναι πολιτικό. Είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της» επισημαίνεται στο κείμενο της επιστολής

Την επιστολή υπογράφουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και Θανάσης Πετράκος αλλά και οι βουλευτές: Γιώργος Ακριώτης, Λίτσα Πασχαλίδου-Αμανατίδου, Σία Αναγνωστοπούλου, Ελένη Αυλωνίτoυ, Φωτεινή Βάκη, Γιάννα Γαϊτάνη, Στάθης Γιαννακίδης, Εφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Κωστής Δερμιτζάκης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Ηρώ Διώτη, Ζήσης Ζάννας, Κώστας Ζαχαριάς, Γιάννης Ζερδελής, Μαρία Θελερίτη, Κατερίνα Ιγγλέση, Ηλίας Ιωαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Μαρία Κανελλοπούλου, Xρήστος Καραγιαννίδης, Βασιλική Κατριβάνου, Φάνης Κουρεμπές, Bασίλης Κυριακάκης, Δανάη Κωστοπούλου-Τζήκα, Βάσω Λέβα, Νίκος Μανιός, Μάκης Μπαλαούρας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Σκούμας, Γιάννης Σταθάς, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Ελένη Σωτηρίου, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ελενα Ψαρρέα, Γιώργος Ψυχογιός.

Η επισολή των 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί μείζον πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση που βρίσκεται μπροστά στην απόφαση να ανακαλέσει την απόφαση διορισμού της κ. Παναρίτη στο ΔΝΤ προκειμένου να «καταστείλει» την εσωκομματική ανταρσία και να εξευμενίσει τους διαφωνούντες βουλευτές.

Πάντως η αποστροφή στο κείμενο της επιστολής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία η Ελενα Παναρίτη χαρακτηρίζεται ως «εξέχoυσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής» που δεν μπορεί να εκφράζει τη σημερινή κυβέρνηση είναι ένα σαφές πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση την ώρα που επιδιώκει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους δανειστές. Οι 41 βουλευτές με την επισήμανσή τους ότι ο διορισμός της κ. Παναρίτη από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στο ΔΝΤ «είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της» δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών στον πρωθυπουργό ο οποίος θα πρέπει να ικανοποιήσει τους βουλευτές που αποτελούν το 1/3 της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας.

Σαγιάς: Ο Βαρουφάκης μας επέβαλε την Παναρίτη με το ζόρι

«Το θεωρώ ντροπή η κ. Παναρίτη να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο ΔΝΤ. Είναι απαράδεκτο» δήλωσε στο "Βήμα" ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς. «Είναι το πλέον ακατάλληλο και προβληματικό πρόσωπο που μπορεί να επιλεγεί για αυτή τη θέση. Από την αρχή εξέφρασα την αντίθεσή μου» επισήμανε ο κ. Σαγιάς και πρόσθεσε: «Ο Βαρουφάκης μας την επέβαλε με το ζόρι». Σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα με τον κ. Βαρουφάκη, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης απάντησε: «Οχι αλλά υπάρχει σοβαρό θέμα με την κ. Παναρίτη».

Οπως όλα δείχνουν, μετά την επιστολή των 41 βουλευτών, ανάμεσα στους οποίους είναι και δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, οι κύριοι Φίλης και Πετράκος, όλα είναι ανοιχτά σε ό,τι αφορά το διορισμό της κ. Παναρίτη. Το ενδεχόμενο ανάκλησης του διορισμού της ως αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ θεωρείται πολύ πιθανόν μετά τις αντιδράσεις που υπάρχουν εντός και εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην πλέον κρίσιμη φάση τους, λίγο πριν ολοκληρωθούν, κάτι που αντικειμενικά δυσχεραίνει τις όποιες αποφάσεις.   

Αβέβαιο είναι το τι θα συμβεί με τον κ. Βαρουφάκη εφόσον ανακληθεί ο διορισμός της κ. Παναρίτη στο ΔΝΤ. Κι αυτό διότι η επιλογή της κ. Παναρίτη που προκαλεί κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση αποδίδεται στον υπουργό Οικονομικών ο οποίος στοχοποιείται ως ο εμπνευστής της πρότασης που από τους 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται μνημονιακή. Ο υπουργός των Οικονομικών πάντως, με ανάρτησή του  στο Twitter χαρακτηρίζει χονδροειδώς πρόωρες τις φήμες περί παραίτησής του.


NEWSLETTER