Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2015 07:46

Τι "θεό λατρεύουν" οι 4 βουλευτές της Μεσσηνίας: Οι πιστοί και οι αιρετικοί του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφτηκε από την

Οι Μεσσήνιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να δουν τους όρους της συμφωνίας με τους δανειστές για να αποφασίσουν αν θα την ψηφίσουν, αλλά ήδη έχουν αρχίσει να δείχνουν τις προθέσεις τους φανερά ή με υπαινιγμούς.

Σύμφωνα λοιπόν με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πιο δύσκολα από όλους θα ψηφίσει τη νέα συμφωνία η Ελενα Ψαρρέα, αφού η συνιστώσα της Διεθνούς Εργατικής Αριστεράς την οποία εκφράζει, έχει ταχθεί ανεπιφύλακτα σε όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ κατά της συμφωνίας. Ο Θανάσης Πετράκος επίσης θα ψηφίσει δύσκολα μια συμφωνία που δεν θα ψηφίσει η Αριστερή Πλατφόρμα, καθώς ο Μεσσήνιος βουλευτής εκφράζεται απόλυτα από τις απόψεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ομως πολλοί πιστεύουν ότι τελικώς η Αριστερή Πλατφόρμα θα ψηφίσει τη συμφωνία πειθαρχώντας στην απόφαση του προέδρου και των οργάνων.

Η Γιώτα Κοζομπόλη, όπως έδειξε πρόσφατα με τη στάση της στο θέμα του διορισμού της Ελενας Παναρίτη, βρίσκεται πιο κοντά στην προεδρική ομάδα και γι' αυτό θα ψηφίσει πιο εύκολα τη συμφωνία, ακόμα και αν εκφράσει διαφωνίες για κάποιους όρους της. Τέλος ο Πέτρος Κωνσταντινέας θα ακολουθήσει την ομάδα των προεδρικών και θα ψηφίσει τη νέα συμφωνία, αφού σε κάθε ευκαιρία δηλώνει την πίστη του στον Αλέξη Τσίπρα.

Οσον αφορά τη σύνθεση της λίστας του ψηφοδελτίου, σε περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές, όλα θα εξαρτηθούν από την τελική στάση που θα τηρήσει η Αριστερή Πλατφόρμα. Αν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιλέξει το δρόμο της ρήξης, είναι σίγουρο ότι θα τον ακολουθήσει και ο Θανάσης Πετράκος που εμφανίζεται ως υπαρχηγός της Αριστερής Πλατφόρμας. Σε αυτή την περίπτωση η Αριστερή Πλατφόρμα θα χαράξει τη δική της πορεία στις εκλογές και μόνο στην κάλπη θα μάθουμε πόσοι Μεσσήνιοι ψηφοφόροι θα τη ακολουθήσουν.

Η Γιώτα Κοζομπόλη, αν και έχει πολλούς φίλους στην Αριστερή Πλατφόρμα, δείχνει τελευταίως ότι κινείται πιο κόντα στην προεδρική ομάδα του Αλέξη Τσίπρα. Οταν λοιπόν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -μεταξύ των οποίων ο Θανάσης Πετράκος αλλά και η Ελενα Ψαρρέα- ζήτησαν την ανάκληση του διορισμού της Ελενας Παναρίτη στο ΔΝΤ, η κ. Κοζομπόλη βρήκε την ευκαιρία να διαφοροποιηθεί γράφοντας στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook: «Η διαφωνία με την επιλογή της Παναρίτη στο ΔΝΤ θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνεται με βεβιασμένα κείμενα διαμαρτυρίας στο Διαδίκτυο εν μέσω αργίας.

 

Συντεταγμένα και συλλογικά μπορούμε να εκφράσουμε τη γνώμη μας ακούγοντας πρώτα το σκεπτικό ή την πιθανή σκοπιμότητα αυτής της επιλογής από εκείνους που την πρότειναν. Ας τηρήσουμε το "πάταξον μεν, άκουσον δε". Ειδικά αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή που οι εξελίξεις στο κεντρικό πολιτικό ζήτημα βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και η σύνεση, η ωριμότητα και η ενότητά μας μπορεί να καθορίζουν το μέλλον της χώρας και φυσικά της κυβέρνησής μας. Προσωπικά με την επιλογή Παναρίτη δεν συμφωνώ και επιβάλλεται η επανεξέτασή της. Διαφωνώ όμως με τον τρόπο που διατυπώνεται η διαφωνία». Ετσι διαφώνησε ανοιχτά με την επιλογή του Θανάση Πετράκου και της Ελενας Ψαρρέα δείχνοντας ότι δεν θα τους ακολουθήσει σε όλες τις επιλογές τους.

 

Η Γιώτα Κοζομπόλη μαζί με τον Πέτρο Κωνσταντινέα δείχνουν πιο αποφασισμένοι να στηρίξουν μια νέα συμφωνία και να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση εκλογών για την επικύρωσή της. Σε κάθε περίπτωση αν οι εξελίξεις οδηγήσουν στην κάλπη, το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματιστεί με γνώμονα τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές και τα στελέχη απέναντι στη συμφωνία. Γι' αυτό οι βουλευτές ψηφίζοντας ή καταψηφίζοντας τη συμφωνία ουσιαστικά θα ψηφίζουν και για το πολιτικό τους μέλλον στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.