Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2016 13:43

Γιώργος Κύρτσος: Σοβαρά λάθη στο προσφυγικό - μεταναστευτικό

Γράφτηκε από την
Γιώργος Κύρτσος: Σοβαρά λάθη στο προσφυγικό - μεταναστευτικό

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχασε τον έλεγχο των εξελίξεων

Μετά από ένα χρόνο προκλητικής αδράνειας, στη διάρκεια του οποίου η κυβέρνηση Τσίπρα εγκατέλειψε καταγγέλλοντας την επιτυχημένη πολιτική που εφάρμοζε η κυβέρνηση Σαμαρά, φτάσαμε σε μια μεγάλης κλίμακας προσφυγική - μεταναστευτική κρίση. Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τις πολιτικές, κοινωνικές εντάσεις που συνδέονται με τις ανεξέλεγκτες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και όλη την αρνητική διεθνή δημοσιότητα που μπορεί να βλάψει σοβαρά τον τουρισμό μας. 

Κατά την άποψή μου, ακόμη και σήμερα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκάλεσε η προκλητική αδράνεια της κυβέρνησης Τσίπρα, αρκεί να βγάλουν οι κυβερνητικοί αρμόδιοι τα αναγκαία συμπεράσματα από τα λάθη και τις παραλείψεις τους και να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις. 

Μείωση ροών κατά 40%

Το ζητούμενο δεν είναι να μετατρέψουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ελλάδα σε οχυρά που δεν θα μπορούν να πλησιάσουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Πρέπει όμως να περιορίσουμε τις ροές προσφύγων και μεταναστών τουλάχιστον κατά 40% για να αποκατασταθεί η ευρωπαϊκή ισορροπία. 

Από τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. λίγες είναι εκείνες που θέλουν να εφαρμόσουν μια πολιτική οικονομικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων που ξεφεύγει από τα όρια του συμβολισμού. Η Γερμανία δηλώνει πρόθυμη να ενσωματώσει 500.000 - 600.000 πρόσφυγες το χρόνο κατά προτίμηση από τη Συρία, η Σουηδία έδωσε άσυλο το 2015 σε 160.000 πρόσφυγες και η Αυστρία σε 90.000. Σε γενικές γραμμές οι τρεις χώρες που εφαρμόζουν την πιο προωθημένη πολιτική υπέρ των προσφύγων μπορούν να ενσωματώσουν στην οικονομία και την κοινωνία τους γύρω στα 700.000 άτομα το χρόνο. Με τις ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς την Ε.Ε., μέσω Ελλάδας, να ξεπερνούν το 1.000.000 άτομα, δημιουργούνται φοβερές κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις. Στη Σουηδία και την Αυστρία η άκρα Δεξιά έχει ήδη κατακτήσει τη δημοσκοπική πρωτιά, ενώ στη Γερμανία το ξενοφοβικό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" αναμένεται να αναδειχθεί σε τρίτη δύναμη στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε τρία γερμανικά κρατίδια στα μέσα Μαρτίου.

Μέσα από τη συνεννόηση με την Τουρκία, την εφαρμογή μιας σοβαρής πολιτικής στο εσωτερικό της Ελλάδας και τη συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, μπορούμε να επιτύχουμε τον περιορισμό των ροών κατά 40% και να βρούμε την αναγκαία ευρωπαϊκή ισορροπία.

Η αύξηση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη θεωρία της... ηλιοθεραπείας την οποία υιοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε καταφέρει να περιορίσει τις ροές στα 70.000 - 80.000 άτομα το χρόνο με υπερδιπλάσιους πρόσφυγες και μετανάστες να εισέρχονται στην Ε.Ε. μέσω Ιταλίας. Σήμερα οι προσφυγικές ροές καταγράφονται σε ποσοστό 65% - 95% στην Ελλάδα. Η Ιταλία πήρε τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό τους, όπως το έκανε πριν από μερικά χρόνια η Ισπανία, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται ο αρνητικός ρόλος της Ελλάδας επί κυβέρνησης Τσίπρα και να κινδυνεύει η χώρα μας με ευρωπαϊκή απομόνωση.

Απαράδεκτες καταστάσεις

Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι της Ε.Ε. στο ζήτημα, συνεχίζει όμως να ακολουθεί μια αλλοπρόσαλλη πολιτική που υποβαθμίζει τη διεθνή θέση και την προοπτική της χώρας. 

Ολα τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών είναι ανοιχτά, γι' αυτό δεν συμβάλλουν στην καταγραφή των προσφύγων και στον αναγκαίο διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων που πρέπει να προωθηθούν σε πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. και μεταναστών που πρέπει να επαναπατριστούν. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση μεταφέρει μαζικά τους πρόσφυγες από τα νησιά στον Πειραιά και επιτρέπει τη συγκέντρωσή τους στα μεγάλα αστικά κέντρα αδιαφορώντας για τις συνέπειες. 

Είναι τέτοια η κυβερνητική και κρατική διάλυση, ώστε η Ελλάδα ετοιμάζεται να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια με βάση το διεθνές πρότυπο που ισχύει για χώρες με εξαθλιωμένο πληθυσμό, που χαρακτηρίζονται από πλήρη κατάρρευση της δημόσιας διοίκησης. 

Δεν υπάρχει τίποτα αναπόφευκτο σε σχέση με τα παραπάνω, είναι το αποτέλεσμα των λαθών και των παραλείψεων της κυβέρνησης Τσίπρα. 

Του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου


NEWSLETTER