Σάββατο, 22 Απριλίου 2017 19:09

Κυκλοφόρησε ο β΄ τόμος του βιβλίου του αν. καθηγητή Θαν. Χρήστου

Κυκλοφόρησε ο β΄ τόμος του βιβλίου του αν. καθηγητή Θαν. Χρήστου

Κυκλοφόρησε προσφάτως ο δεύτερος τόμος του βιβλίου που γράφει ο αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θαν. Χρήστου με τίτλο “Ο ρόλος των νέων στο μέτωπο, την κατοχή και την αντίσταση (1940-1944)”.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που θα έχει και συνέχεια με άλλους τόμους, η οποία στηρίζεται σε δύο αρχειακούς πυλώνες, στο Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και στο Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας. Ο δεύτερος τόμος αναφέρεται στην περίοδο από τις 2 Απριλίου μέχρι τις 4 Ιουνίου 1941 και περιλαμβάνει 71 διπλωματικά τεκμήρια.

Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων εισαγωγικά ο συγγραφέας, “στο επίκεντρο του εγχειρήματός μας τοποθετήθηκε η έκδοση όλων των εγγράφων, στα γερμανικά και τα ελληνικά, που αναφέρονται στη μονομερή πρωτοβουλία του στρατηγού Γ. Τσολάκογλου να ζητήσει με επιστολή του, παρά τα διεθνή ειωθότα, απευθυνόμενος προσωπικά στον Αδόλφο Χίτλερ να παραδώσει τον ελληνικό στρατό (20 Απριλίου 1941), γεγονός που πραγματοποιήθηκε και μάλιστα άνευ όρων, οδηγώντας τον στην αιχμαλωσία. Λίγες μέρες αργότερα με μια δεύτερη επιστολή του πάλι προς τον Αδ. Χίτλερ ο Γ. Τσολάκογλου ζήτησε την ανάληψη της πρωθυπουργίας με τη δέσμευση να κυβερνήσει σύμφωνα με τις επιταγές του Γ' Ράιχ”.

Και προσθέτει: “Οι επιστολές του Τσολάκογλου διαφυλάχθηκαν στο Πολεμικό Ημερολόγιο της 73ης Μεραρχίας Πεζικού που επιχείρησε στα Ιωάννινα. Στο ίδιο Ημερολόγιο αποτυπώθηκε ο καθορισμός της οροθετικής γραμμής ανάμεσα στα ελληνικά και τα ιταλικά στρατεύματα, καθώς και οι ανεπιτυχείς απόπειρες της ιταλικής πλευράς να τη διαβούν με στόχο να αιχμαλωτίσουν οι Ιταλοί όσο το δυνατόν περισσότερους Ελληνες.

Επίσης αναπαριστάται ανάγλυφα η χαώδης κατάσταση που ακολούθησε την ανακωχή, η άτακτη φυγή των Ελλήνων στρατιωτών στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και τα τρία Πρωτόκολλα Παράδοσης με όλο το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων, καθώς και οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης υπό τον Τσολάκογλου. Για πρώτη φορά, ακόμη, έρχεται στο φως ο ακριβής αριθμός του οπλισμού που κατέσχεσε ως πολεμική λεία η γερμανική πλευρά, οι χώροι αποθήκευσής τους και η παράδοσή τους στους Ιταλούς. Αποθησαυρίζεται επίσης, η αλληλογραφία του τότε Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνος Βλάχου με τον διοικητή της 73ης Μεραρχίας Πεζικού στρατηγό Bruno Bieler. Και, τέλος, παρουσιάζεται παραστατικά το ηθικό κι ο ρόλος των στρατευμένων νέων σε όλες αυτές τις εκ των πραγμάτων δύσκολες περιστάσεις του Μετώπου, της Κατοχής και τη Αντίστασης, αποδίδοντας ρεαλιστικά τη μοναδική γενναιοφροσύνη και το ακατάβλητο σθένος τους”.

Το Πολεμικό Ημερολόγιο της Διοίκησης των Γερμανικών Στρατευμάτων Ηπείρου με 37 τεκμήρια από τις 21 Απριλίου μέχρι τις 10 Μαΐου, δημοσιεύτηκε στον πρώτο τόμο του έργου.

Ο δεύτερος τόμος είναι αφιερωμένος “Στην ιερή μνήμη του Απόστολου Σάντα και στην αταλάντευτη και αγέρωχη μέχρι σήμερα πορεία του Μανώλη Γλέζου”.

Το έργο προλογίζει ο γενικός γραμματέας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Παυσανίας Παπαγεωργίου, ενώ την επιμέλεια της έκδοσης έχει ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Βασίλης Λ. Κωνσταντινόπουλος.