Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 07:56

«Χρήστος Κουμάντος»: η ιστορία του μαζί με την ιστορία της Καλαμάτας στο νέο βιβλίο του Παναγή Κουμάντου

Γράφτηκε από την
«Χρήστος Κουμάντος»: η ιστορία του μαζί με την ιστορία της Καλαμάτας στο νέο βιβλίο του Παναγή Κουμάντου

 

 

Χρήστος Κουμάντος, δήμαρχος Καλαμάτας επί τρεις θητείες.

Στην ιστορική μνήμη θεωρείται από τους επιτυχημένους. Εφερε στην πόλη την ύδρευση, είναι εκείνο που λένε όσοι θυμούνται την εποχή του. Και να φέρεις το νερό το 1936 σε μια πόλη που υδρεύεται από πηγάδια ισοδυναμεί με έργο μεγάλης προσφοράς στην πόλη.

Ο επίσης δήμαρχος Καλαμάτας γιος του Παναγής Κουμάντος, γνωστός ιστοριοδίφης, επιχειρεί με το νέο βιβλίο του να παρουσιάσει τον Πατέρα του (με Π κεφαλαίο τον γράφει) σαν άνθρωπο, σαν γιατρό, σαν δήμαρχο και σαν πολιτικό γενικότερα.

Το βιβλίο ανεξάρτητα από τον βαθμό αντικειμενικότητας του συγγραφέα, που  δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί, πέραν του συναισθηματικού φορτίου, είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Μαζί με την πορεία και το έργο του Χρ. Κουμάντου ο αναγνώστης μαθαίνει για πρόσωπα και πράγματα κυρίως της προπολεμικής Καλαμάτας. Για τις συνήθειες των κατοίκων τόσο των γηγενών όσο και των προσφύγων, για τον τρόπο ζωής που κυλούσε με ιδιαίτερη δυσκολία, για την φτώχεια και την αριστοκρατία. Αλλά και για την εξέλιξη μιας πόλης που σήμερα όλοι την θαυμάζουν αγνοώντας πόσοι και ποίοι έβαλαν τον κόπο και το μεράκι τους για να είναι αυτή που βλέπετε.

Οσοι βρεθούν στην παρουσίαση του βιβλίου που θα γίνει στις 29 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αφού ακούσουν όσα πουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές και ο ίδιος ο συγγραφέας, πρέπει να φύγουν παίρνοντας ένα βιβλίο. Διαβάζοντάς το θα μάθουν πιο πολλά απ’ όσα θα ακούσουν.

Την παρουσίαση θα κάνουν ο Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος, καθηγητής του ΠΑ.ΠΕΛ. και ο Θανάσης Χρήστου, αναπληρωτής καθηγητής του ΠΑ.ΠΕΛ. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αντωνία Παυλάκου γ.γ. της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.


NEWSLETTER