Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 11:26

 Θεοφανία Ανδρονίκου - Βασιλάκη: «Η υπηρέτρια της Δούκισσας»

Γράφτηκε από την

Εκδόσεις ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΌΛΗ 2018

Σελίδες: 624

Στην 7η χιλιάδα βρίσκεται ήδη η κυκλοφορία του μυθιστορήματος «Η υπηρέτρια της Δούκισσας» της δημοσιογράφου-κειμενογράφου Θεοφανίας Ανδρονίκου - Βασιλάκη, που σκιαγραφεί ταυτόχρονα όψεις του ιστορικού χθες και ενός πιο προσωπικού σήμερα:

Ναύπλιο, 1829. Η Δούκισσα της Πλακεντίας, έπειτα από πρόσκληση του Iωάννη Καποδίστρια, εγκαθίσταται στην Ελλάδα - και η Μαντώ, ένα 8χρονο κορίτσι, μπαίνει στη δούλεψή της. Γίνεται η αφοσιωμένη της υπηρέτρια και μεγαλώνει στη σκιά της γυναίκας, που τόσο η προσωπικότητά της όσο και η συγκλονιστική της ιστορία σημάδεψαν την Ευρώπη του 19ου αιώνα. Από τις λάσπες στους δρόμους του Ναυπλίου, όπου έπαιζε ξυπόλυτη, μέχρι τα μεγαλύτερα σαλόνια στο Παρίσι και τα παλάτια του Αγγλικού Βασιλείου, η Μαντώ θα χαράξει έναν δρόμο φωτισμένο από το πάθος να βρεθεί στην αγκαλιά του άντρα που έκλεψε για πάντα την καρδιά της.

Αθήνα, 2017. Η Γιασεμή, έπειτα από άλλη μία αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, βρίσκει έναν κατεστραμμένο πίνακα, στην κυριακάτικη βόλτα της στο Μοναστηράκι. Μαγεμένη από την εικόνα της πανέμορφης γυναίκας με το σμαραγδένιο κόσμημα, νιώθει την ανάγκη να ψάξει για το παρελθόν της και καταφέρνει να ανακαλύψει το ημερολόγιό της. Η ιστορία της υπηρέτριας της δούκισσας ξετυλίγεται μπροστά της. Ολο της το είναι απορροφάται από τη ζωή εκείνης της γυναίκας. Σαν να χρειάζεται να μάθει την ιστορία της για να ξεχάσει τη δική της. Πού μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα ο έρωτας; Στον θάνατο ή στη ζωή; Στον παράδεισο ή στην κόλαση; Στην αλήθεια ή στο ψέμα;