Σάββατο, 09 Φεβρουαρίου 2019 15:57

Μαρία Εκμεκτσίογλου: “Ερωτικά μπαχαρικά, της Πολίτικης Κουζίνας”

Γράφτηκε από την
Μαρία Εκμεκτσίογλου: “Ερωτικά μπαχαρικά, της Πολίτικης Κουζίνας”

Κάποιες στιγμές, όταν αναβλύζουν από τις κατσαρόλες µου τα αρώματα των μπαχαρικών που χρησιμοποιώ, κλείνω τα μάτια και µεταφέροµαι νοερά στα παιδικά μου χρόνια στο Καντιλί στον Βόσπορο, στις ημέρες της Παναγίας, που γιόρταζα και στο σπίτι υπήρχε πυρετός ετοιμασιών, µε τη γιαγιά Βασίτσα στο τιμόνι της κουζίνας, τη µαµά Σοφούλα από δίπλα, το Ελενάκι και τη Μακρουίτσα σε βοηθητικές θέσεις...

Ηταν όλες σε µόνιµη σύγκρουση µε τη γιαγιά για το ποιο μπαχαρικό ταιριάζει περισσότερο στο κοκκινιστό, με τον παντοτινό καβγά μην αλλάξουν οι συνήθειες μαγειρέματος των συγκεκριμένων πιάτων, γιατί υπάρχουν οι αιώνιοι άγραφοι νόμοι της Πολίτικης Κουζίνας. Νόμοι που δεν άλλαξαν, ούτε πρόκειται να αλλάξουν ποτέ!

Τα μπαχαρικά είναι ο πλούτος στη ζωή και στην τροφή μας. Είναι το μαγικό ραβδάκι κάθε μάγειρα και κάθε μαγείρισσας, που μπορεί να μετατρέψει ένα απλό πιάτο σε μια πανδαισία γεύσης και μαγείας, με αρώματα αισθησιακά, ακόμα κι αφροδισιακά. Λίγοι κόκκοι κλεισμένοι σε ένα τοσοδούλι μπουκαλάκι που, έτσι και απελευθερωθούν, κάνουν τόσο αισθητή την παρουσία τους, όπως κάθε πολύτιμο αγαθό που τοποθετείται σε μικρή συσκευασία. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ο δρόμος για την καρδιά περνάει από το στομάχι”.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη

 

Η Μαρία Εκµεκτσίογλου διδάσκει στο Πανεπιστήµιο Okan γαστρονοµία και είναι ιδιοκτήτρια και επικεφαλής σεφ μαζί µε τους γιους της των εστιατορίων Maria’s στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα. Είναι μέλος της Chaîne des Rôtisseurs, του Συλλόγου Γαστρονομίας Τουρκίας, του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου «Χαµένες γεύσεις του Αιγαίου» και του Chef Club Ελλάδας.


NEWSLETTER