Κυριακή, 14 Απριλίου 2019 20:42

Συλλογικό έργο: Τα Βαλκάνια στον Ψυχρό Πόλεμο

Γράφτηκε από την
Συλλογικό έργο: Τα Βαλκάνια στον Ψυχρό Πόλεμο

 

Ακριβώς πάνω στο τεκτονικό ρήγμα δύο ανταγωνιστικών συμμαχιών του Ψυχρού Πολέμου, διαποτισμένη από εθνική, πολιτισμική και θρησκευτική πολυμορφία, η περιοχή των Βαλκανίων προσφέρεται ιδιαιτέρως για τη μελέτη του Ψυχρού Πολέμου.

Το βιβλίο αυτό διερευνά τις ρίζες, την εξέλιξη και την επίδραση του ίδιου του Ψυχρού Πολέμου στα Βαλκάνια, αλλά και το ειδικό βάρος των τοπικών συνθηκών και πιέσεων. Δεκαέξι ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες και καθηγητές διεθνών σχέσεων μελετούν μια σειρά σύνθετων θεμάτων, που σπάνια συνυπάρχουν σε επίτομη έκδοση: Τα Βαλκάνια και τη δημιουργία της παγκόσμιας τάξης κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Τις στρατιωτικές συμμαχίες στα Βαλκάνια. Τις άβολες σχέσεις των βαλκανικών κρατών με τις υπερδυνάμεις. Τα διλήμματα της περιοχής τις δεκαετίες 1970 και 1980 και τη σχέση με την ΕΟΚ. Ζητήματα ταυτότητας, πολιτισμού και ιδεολογίας.

Πρόκειται για μια ρηξικέλευθη συμβολή στη βιβλιογραφία του Ψυχρού Πολέμου, καθότι οι συγγραφείς βασίζονται σε εκτεταμένη αρχειακή έρευνα: τόσο στα τοπικά όσο και στα αμερικανικά, τα πρώην σοβιετικά και τα δυτικοευρωπαϊκά αρχεία.

 

Επιμέλεια: Svetozar Rajak, Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, Ειρήνη Καραμούζη, Ευάνθης Χατζηβασιλείου

 

Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Σελίδες: 528


NEWSLETTER